ЗНО як дзеркало українсьої освіти або чи складуть нинішнє ЗНО чиновники МОН?!

Отож маємо результати ЗНО -2019 з кількох предметів. Тест з української мови і літератури не здали — 53 тисячі 613 учасників (15.8%)! Сумський школяр покінчив з життям через поганий результат ЗНО!

Урядовці й чиновники пояснили, що це дуже добрий результат, якщо навіть не відмінний?!Переконаний, нинішня система ЗНО потребує докорінного реформування.

1. Зміст. Запитання у тестах орієнтують абітурієнта на зазубрювання дрібних і несуттєвих фактів або цифр ( історія України), двозначних оцінок ( українська література) тощо.
2. Репетитори по ЗНО. Нинішня система створила дику ситуацію, за якої батьки приречені в останніх класах оплачувати репетиторів, а школярів орієнтувати на вивчення тестів, а не навчання у школі.
3. Два сорти навчальних предметів Домінування предметів, по яких складають ЗНО призводить до нехтування вивчення інших предметів, особливо в останніх класах школи.
4. ЗНО — все, школа- ніщо. Визначення ціни атестата за навчання у школі лише до 10% повністю демотивує навчання у школі.

Пропозиції.

1. Перегляд зміст ЗНО.
2. Виокремлення двох рівнів ЗНО: для прикладу, українська мова і література для гуманітарних дисциплін і технічних.
3. Можливе об‘єднання кількох предметів у єдине ЗНО для визначення не стільки рівня фактологічних — стільки творчих знань.
4. Збільшення ціни атестата щонайменше до 20 відсотків.
Загалом, ситуація щодо подальшої реформи ЗНО мусить стати предметом обговорення не лише вузького кола чиновників, а й викладачів вишів, вчителів шкіл, батьків та учнів.

Микола Томенко, український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна».