Для мене очевидно, що нинішня Верховна Рада не прийме необхідні закони для введення відповідальності парламентарів за порушення дисципліни, і я поясню чому

Не так давно нинішні очільники Верховної Ради блокували трибуну і виступали за персональне голосування. Тепер вони свою думку змінили, оскільки кнопкодавлять вже їхні люди, прикриваючись реформами. Більше того, Яценюк в свій час підписав розпорядження про виділення коштів для системи «Рада-4».

В ній я бачу тільки позитив і вважаю, що якщо гроші за неї заплатили, то її потрібно було вставити. Але виникає ряд питання: якщо її не поставили, то чому Яценюк не повернув кошти в бюджет? Якщо депутати щиро вважають, що голосування має бути суто персональним, то чому вони сьогодні не блокують трибуну і не вимагають у Парубія цю систему встановити?

Але цього насправді замало.

В даному випадку ініціатива Зеленського про введення відповідальності за прогули та неперсональне голосування нашою командою «Громадянської позиції» вітається. Але, делікатно консультуючи команду Президента, хочу зазначити, що все це потребує внесення змін до Конституції, чого на останній сесії робити не можна.

Зеленському в такому випадку залишається тільки пообіцяти узаконити відповідальність депутатів, а наша команда «Громадянської позиції», якщо народ делегує нам такі повноваження, проконтролює у Верховній Раді, щоб ця ініціатива була реалізована і новий парламент ніс відповідальність за свої дії.

Микола Томенко, український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна».