Кандидатом до Верховної Ради від партії новообраного президента «Слуга народу» по 140 округу можуть висунути раніше люстрованого екс-заступника губернатора Одещини Сергія Калинчука

Про це журналістам Vybir стало відомо з інсайдерських джерел.

Кандидату від президентської партії доведеться «відмивати» власну репутацію: чиновник був звільнений з посади і пройшов процедуру люстрації за законом «Про очищення влади».

Раніше ЗМІ називали Калинчука одним з ймовірних кандидатів на посаду губернатора Одещини. Утім, ймовірно, у люстрованого чиновника більш амбітні плани: він вже готується представляти «Слугу народу» по 140 округу Одещини з центром у Біляївці.

Сергій Калинчук був заступником голови одеської ОДА Миколи Скорика недовго: з грудня 2013 по березень 2015 року і був замішаний у кількох гучних скандалах, а також підпадав під люстрацію. Цікаво, що Калинчук дивним чином «тримався на коні» у періоди масових звільнень і за часів Януковича, і за влади Порошенка, пересидів у кріслі кількох губернаторів Одещини. Після звільнення Миколи Скорика і Володимир Немировський, і Ігор Палиця залишили медика на посаді заступника голови ОДА.

46-річного Сергія Калинчука називають людиною колишнього губернатора Одещини Ігоря Палиці, який входить до команди Коломойського. Син депутата ВР III-IV скликання (1998-2006) Василя Калинчука, як писали одеські медіа, карколомним стартом кар’єри завдячує батьку. Так, молодий пересічний хірург Калинчук у 2005 році раптом злітає до головного лікаря Одеської обласної клінічної лікарні – найбільшого лікувального закладу регіону.

Як стало відомо пізніше, молодий директор лікарні й син тоді ще нардепа Сергій Калинчук опинився серед гучних прізвищ віпів , які у корупційний спосіб отримали право на діляночки «золотої» землі у Чернечому лісі під Києвом.

За часів влади Партії регіонів Калинчук обіймає посаду керівника управління охорони здоров’я Одеської міської ради, де пропрацював трошки більше ніж рік (січень 2011 – квітень 2012 р.).

У 2012 році Калинчук опинився в епіцентрі корупційного скандалу з брудними схемами оснащенням клініки «Odrex». Внаслідок сварки зі співзасновником центру Калинчук пішов з приватного бізнесу.

У грудні 2013 року, ледь отямившись від корупційного скандалу, як писали в ЗМІ, за протекцією батька Калинчук-молодший стає заступником з гуманітарних питань новопризначеного губернатора Миколи Скорика. В Одесі писали, що Калинчук тісно дружив з лідером одеських регіоналів Скориком і навіть став його кумом.

На посаді заступника губернатора саме у сфері відповідальності Калинчука були санаторії, на території яких у 2014 році до подій 2 травня мешкали тітушки Антимайдану та прибічники «Руського миру», які неодноразово брали участь у сепаратистських акціях в Одесі.

Крім того, Калинчук був головним свідком справи побиття журналістів і активістів в Одесі 19 лютого 2014 року. Як писало видання «Одеса медіа», 2016 року Калинчук був вимушений покинути Україну і навіть не приїхав до суду давати покази як свідок.

Після судового розгляду цієї справи підозрюваний в організації побиття протестувальників і журналістів экс-віце-губернатор та екс-депутат Одеської міськради від «Опозиційного блоку» Олександр Орлов в інтерв’ю журналістам  заявив: «Интересно то, что ни смена власти, идеологии или каких-то других обстоятельств, не приводит к отстранению от кормушки Сергея Васильевича. После того, как Немировский был с треском уволен за события 2 мая в Одессе, Калинчук перекочевал к новому губернатору Палице. И если бы не приход грузинского реформатора, он легко бы трудоустроился бы и у следующего губернатора как опытный в сфере бюджетно-медицинского финансирования специалист. Нет, его деятельность на этих постах не ознаменовалась кардинальными улучшениями в региональной сфере медицины и социальной политики. Доверие нового хозяина господин Калинчук покупает путем оговора предыдущего своего руководителя и членов его команды».

Калинчук став жертвою другої хвилі люстрації та під тиском громадськості 2015 року Ігор Палиця все ж звільнив Калинчука з посади, утім залишив його у своїй команді. Натомість подальша політична кар’єра колишнього хірурга не складалась. У 2015-му він провалив вибори до облради від «Аграрної партії».

Експерти кажуть про брак людського ресурсу у команди нового президента Володимира Зеленського. А отже, вимушену необхідність залучення до команди людей, які не відповідають задекларованій тезі «оновлення влади», що може привести до потрапляння до лав «Слуги народу» чиновників, люстрованих за часів президентства Порошенка.

Як відомо, на 8 червня заплановано з’їзд партії «Слуга народу» з висування кандидатів на парламентські вибори. Офіційного підтвердження висування Калинчука як кандидата по 140 виборчому округу на парламентські вибори від президентської партії «Слуга народу» поки немає. Нагадаємо, у 2014 році під час виборів до парламенту округ № 140 опинився в епіцентрі скандалу: підрахунок голосів тривав майже тиждень, після чого 13 із 25 кандидатів, зареєстрованих по цьому округу, направили до Адміністрації Президента звернення та документи щодо фальсифікацій і порушень виборчого процесу. Перемогу в 140 окрузі тоді отримав представник партії «Відродження» Василь Гуляєв.