АТБ, «Кернел» и БПП — главные доноры «депутата-защитника»

Як повідомляє національний антикорупційний портал Антикор, Полтавщину вражає неймовірна щедрість нардепа Артема Вітка, який вправно обробляє електорат на виборчому окрузі №149 (Карлівський, Кобеляцький, Козельщинський, Машівський, Новосанжарський, Чутівський райони).

Вітко, об’їжджаючи округ, дарує подарунки, вітає людей зі святами, розповідає про свою активну соціальну позицію. А головне не скупиться на естрадних зірок – Павла Зіброва та DZIDZIO. Ціна такої «дружби» недешева: вечірка за участю DZIDZIO в кінці минулого року коштувала 20 тис. доларів, а Павло Зібров брав за свої розваги мінімум 8 тис. доларів. Для оплати праці корифеїв сцени лише в червні Вітко виклав щонайменше 72 тис. доларів.

При цьому нардеп ніколи офіційно не декларував великі статки. В 2016-2017 роках мав лише голу зарплату до 240 тис. грн на рік. Тобто формально був одним із найбідніших депутатів парламенту. Звідки ж шалені гроші? Відповідний запит громадського руху Чесно Артем Вітко залишив без уваги.

Історія контактів з головним його спонсором розпочалась ще в лютому 2015 року. Вітко подав депутатський запит до Генпрокуратури з вимогою притягнути до відповідальності власника мережі супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича по факту фінансування тероризму та ухилення від сплати податків. Артем Вітко був одним із співавторів законопроекту 2689, що пропонував націоналізувати майно всієї мережі. Тоді він чітко працював на інтереси соратника по фракції Сергія Рибалки. Це колишній зять Буткевича, з яким власник АТБ вступив в смертельний двобій.

Після чуток, що за відкликання підпису під цим проектом пропонують 500 тис. доларів, Вітко раптово здійснив карколомний кульбіт. Він не лише відкликав свій підпис, але й привселюдно вибачився перед Буткевичем.

«Приношу свої найглибші вибачення перед покупцями і власниками АТБ, так як на той момент я всією інформацією не володів», — заявив «послідовний» нардеп.

«Патріота» Вітка вже не бентежило, що Геннадій Буткевич активно вів бізнес в окупованому росіянами Донбасі та зареєстрував підприємство в  анексованому Криму, щоб зберегти контроль над своїми активами.

Союз з Буткевичем мав для Вітка далекоглядні наслідки.

По-перше, йому дали доступ до потужного медіа ресурсу – телеканалу «Центральний» (попередня назва «Місто»). Екс-депутат Полтавської облради Олександр Залужний нещодавно продав його дочці Геннадія Буткевича Ганні. В результаті «світлий образ» Вітка не злазить з екранів цього телеканалу. Що цікаво, помічник Артема Ігор Гудз керує ГО «Центр громадського моніторингу «Погляд», а засновником організації є колишній власник телеканалу «Місто» Олександр Залужний.

По-друге, Геннадій Буткевич забезпечив свого ставленика фінансовою підтримкою, що дозволило нардепу розгорнути широку кампанію славослів’я на власну адресу з прицілом на передвиборчу кампанію.

Через Гудза прослідковується прямий зв’язок Вітка з екс-нардепом Андрієм Веревським – президентом холдингу «Кернел груп» (найбільший в світі виробник та експортер соняшникової олії, потужний аграрний латифундист).

У Верховній Раді діє активна лобістська група на користь «Кернела». Й Артем Вітко є невід’ємною його частиною. Недаремно він числиться членом Комітету з питань аграрної політики. В липні 2018 року лобісти зуміли протягнути через Верховну Раду в законопроекті 7010 норму про  дозвіл агрохолдингам купувати залізничні вагони з компенсацією 30% від їхньої вартості. Тобто державні дотації агрохолдингу «Кернел», таким чином, можуть вирости на 5 млрд грн.  Артем Вітко був одним із тих, хто голосував за цей законопроект та сприяв його проходженню через профільний комітет.

Інформацію про інші нелегальні «заробітки» Вітка озвучив його колишній бос — лідер радикалів Олег Ляшко. Ще у вересні 2015 року Вітко заявив про вихід з фракції й пересів у сектор БПП (насправді й він досі формально числиться в рядах радикалів).

«Історія з покидьком Вітком дуже проста. Його купили з потрохами…Тобто його взяли на компроматі і, думаю, ще три копійки заплатили… Реально Вітко знаходиться у секторі БПП, його «на отсосі» тримають Кононенко і Третьяков», — розкрив секрети колишнього соратника Ляшко.

Що показово, сам Вітко разом з тим же Олександром Третяковим і групою інших колег по президентській фракції прибув до лікарні  «Феофанія» в Інститут кардіології ім. Стражеска  аби перешкоджати судовим діям НАБУ щодо скандального голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Чим підтвердив слова свого колишнього політичного боса Олега Ляшка.

Тобто питання звідки гроші у Артема Вітка на масштабну передвиборчу кампанію має три відповіді:

Перша – великі фінансові вливання власника мережі АТБ Геннадія Буткевича та його полтавські медіа-ресурси.

Друга – гроші за лобізм інтересів «Кернел груп» й Андрія Веревського.

Третя – кошти отримані від БПП за зраду радикалів та синхронне голосування Вітка вкупі з людьми Петра Порошенка.

Автор: Микола Сушко