З’явилися подробиці введення нових українських грошей в обіг

Днями Нацбанк повідомив, що припиняє карбування монет 1, 2, 5 і 25 копійок і приступає до випуску металевих монет номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень.

Перші нові монети з’являться в обігу вже 27 квітня. До цього дня на Монетному дворі буде викарбовано 5 мільйонів монет номіналом 1 гривня і стільки ж монет номіналом 2 гривні.

Монети більшого номіналу вийдуть в обіг в 2019 і 2020году відповідно.

Отже, вже через пару місяців в наших гаманцях, в відділеннях для дрібниці, будуть сусідити копійки і металеві гривні. Як з’ясувалося, незважаючи на появу безлічі нових монет, вилучати стару дрібниця не будуть.

Незважаючи на те, що нові металеві гривні будуть виготовлені з білого металу, а не з жовтого, як копійки, по діаметру вони зовсім не будуть схожими на ті «залізні» гривні, до яких ми звикли. У зв’язку з чим може виникнути плутанина.

Так, металева 1 грн зразка 2018 року за розміром чимось середнім між 10 і 25 копійками. А в порівнянні зі старою металевою гривнею нова буде приблизно на третину менше в діаметрі. Тобто «впізнати» її серед іншого дріб’язку буде порівняно легко: монет такого діаметру у нас в побуті ще не було.

деньги,

А ось двадцять копійок монета зразка 2018 року по розміру буде приблизно такою ж, як нинішні 25 копійок. Пятігрівенним монета за розміром буде чимось середнім між 25 і 50 копійками. А ось 10-гривнева монета — майже як 5 копійок.

У Нацбанку називають таку заміну паперових грошей на монети «оптимізацією готівкового обігу». Це нібито робиться для зручності українців і заради скорочення бюджетних витрат на виробництво грошей.

Згідно з підрахунками регулятора, випуск в обіг металевих гривень може заощадити державі приблизно млрд гривень. Це станеться за рахунок того, що монети, на відміну від паперових грошей, не доведеться перевипускати щорічно.

Як повідомлялося раніше, рішення Національного банку замінити купюри номіналом у 1,2,5 і 10 гривень на монети стане причиною стрибка цін в Україні.

Джерело: Politeka