Національна валюта України продовжує зміцнювати свої позиції

Згідно з інформацією, наданою Нацбанком України, основні курси валют на 3 травня встановлені на такому рівні:

26,155067 грн за долар;

31,404389 грн за євро;

Порівняно з 2 травня, курс усіх валют знизився: долар – на 4 копійки, євро – на 21.

Також Національний банк України станом на 3 травня встановив такі ціни на банківські метали:

Золото — 1102.216022;

Срiбло — 13.664709;

Платина — 755.973447;

Паладiй — 800.541419.

Золото

Порівняно з 2 травня, вартість всіх металів зменшилася.

Як повідомлялося, контрольована девальвація гривні може принести українській економіці користь. Завдяки помірному ослаблення курсу гривні українські виробники стають більш конкурентоспроможними на світових ринках, тому не варто розглядати девальвацію як виключно негативний фактор.

Таку думку в ефірі одного з українських телеканалів висловив економіст Євген Олейников.

«Подивіться на останні заяви президента США. Про що він говорив? Що Росія і Китай надходять нечесно, коли послаблюють свої валюти. Сьогодні в світі почалася світова валютна війна, коли всі країни, які намагаються розвивати експорт, свої валюти намагаються не зміцнювати. Зміцнення валюти — це удар по експортерах», — заявив він.

Зазначимо, Україну чекають величезні боргові виплати. Так, тільки протягом наступних чотирьох років країні необхідно повернути борги на суму 27 млрд доларів.

долг,

У період з 2007 по 2014 рік Україна взяла $ 47 млрд кредитів, які сьогодні необхідно обслуговувати.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, найближчим часом уряд має повернути кредиторам колосальну суму коштів і зробити це без зовнішньої допомоги буде дуже складно.

«Це очевидний факт. Для того, щоб нам обслуговувати борги, треба, щоб наша економіка більше росла, нам потрібні інвестиції, щоб ми більше отримували надходжень до бюджетів. А з іншого боку, ми повинні чітко управляти державним боргом, його обслуговувати, виконуючи свої зобов’язання, і тут нам потрібна зовнішня підтримка. Тому що за наступні чотири роки ми повинні погасити 27 мільярдів доларів. Це колосальні кошти», — сказав прем’єр.

Джерело: Politeka