Если бы 1 июля не запустили рынок электроэнергии, все бы погрязли в долгах. Проблему долгов ГП «Энергорынок» нужно решать безотлагательно

Про це заявив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, коментуючи питання, що потребують вирішення після запровадження нового ринку електроенергії, повідомляють «УНН».

«Для «Енергоатому» це, в першу чергу, проблема з боргами. Майже 12 мільярдів гривень. З них тільки в цьому році додалося більше 3,5 мільярда, з яких майже 3 мільярди утворилися за 2 місяці, що передували 1 липня. От якби не відбулося своєчасного введення нової повномасштабної моделі, то дійсно була би катастрофа. Платити перестали би всі. І цю проблему боргів, звичайно, треба невідкладно вирішувати», — заявив Недашковський.

Президент НАЕК «Енергоатом» також нагадав, що компанія послідовно підтримує запровадження нового ринку електроенергії, і за перші два тижні його роботи жодні песимістичні прогнози противників запуску ринку не виправдались.

«Енергоатом» весь час з моменту прийняття нового закону послідовно і активно підтримував необхідність своєчасного введення в дію нового ринку електричної енергії. От вже перші два тижні роботи в нових умовах добре показали, що апокаліпсису, яким всіх лякали, не відбулося», — наголосив Недашковський.

Нагадаємо, 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.