Представители украинского бизнеса, Экономической экспертной платформы, эксперты по вопросам е-правительства и е-демократии подписали Меморандум о сотрудничестве с партией «Слуга народа».

Як повідомляє новинний портал Знай, у документі партія та Українська Рада Бізнесу (УРБ), яка об’єднує 75 бізнес-асоціацій з 17 галузей вітчизняної економіки, Фонд підтримки економічної безпеки України, ініціатива платформи Бізнес-100, та коаліції аналітичних центрів, зафіксували ключові принципи, на яких має базуватися модернізація України, а також окреслили ключові завдання реформування держави в податковій та бюджетній сферах, економічній політиці та фінансовому секторі,  адмініструванні, енергетиці, створенні інклюзивних економічних та політичних інститутів.

Сам текст меморандуму можна почитати за посиланням.

Грігол Катамадзе та Дмитро Разумков

«Всі ключові питання, які хвилюють сьогодні бізнес і над чим працює Асоціація платників  податків останні 4 роки, а останні 2 роки спільно ще з понад 70 асоціаціями малого та середнього бізнесу в Українській раді бізнесу — відображені в програмі партії «Слуга Народу», — зазначив Президент АППУ Грігол Катамадзе, член Наглядової ради УРБ — Це і необхідність прийняття податку на виведений капітал, і створення єдиної Служби фінансових розслідувань, і багато іншого. Тому сьогоднішнє підписання дуже важливе. Крім того, ми сподіваємося, що буде прийнятий єдиний системний документ – Новий Податковий Кодекс розвитку, а не чергові точкові зміни до існуючого. Коли держава не буде заважати, а буде допомагати бізнесу, це буде наше найбільше спільне досягнення. І ми, український бізнес та експертне середовище УРБ, готові допомагати вже у Верховній Раді в процесі підготовки відповідних законопроектів», — запевнив Г.Катамадзе.

«Ми сподіваємось, що всі ті важливі реформи, про які йдеться у Меморандумі та які, на жаль, останні роки зовсім не реалізуються, із формуванням нового Парламенту будуть швидко рухатись, — зазначив Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації, представник Економічної експертної платформи. — Наші фахівці готові співпрацювати та долучатись до роботи із будь-яких економічних питань», — зазначив експерт, додавши, що більше десяти аналітичних центрів та десятки експертів об’єднались у коаліцію (Економічна експертна платформа) з метою реалізації реформ у податковій, енергетичній та фінансовій сферах.

Віктор Іванчик, Генеральний директор і співвласник агропромхолдингу «Астарта-Київ», учасник платформи БІЗНЕС100 закликав об’єднуватися та доводити конкретними справами свій патріотизм. «Безумовно, ми, бізнес, конкуренти на внутрішньому ринку, але ми повинні всі разом підтримати один одного — і як бізнес, і як політика, і як державна економіка. Саме тому бізнес проініціював створення проекту Доктрини економічної безпеки  — фундаментального документу, якого досі не має на жаль в Україні. Я вважаю що ми обов’язково повинні повернутися до нього після формування Уряду, щоб спільно створити зрозумілі всім прозорі правила гри, які захистять державу і економічну безпеку країни».

Софія Арасланова, генеральний директор Асоціації Українські імпортери побутової електроніки, член Наглядової ради УРБ, зазначила, що втрати держави від контрабанди та порушення митних правил складають близько 90 млрд гривень кожен рік за оцінками експертів. За 5 років збитки сягнули вже 15 млрд доларів. Для бізнесу це також суттєві втрати – це викривлення конкуренції, що впливає на інвестиційний клімат та призводить до втрати ринків для білого бізнесу.

Надія Бедричук, керівник Асоціації прямого продажу, член наглядової Ради УРБ, яка представляє інтереси малого та мікробізнсу повідомила, що спрощена система дуже важлива для мільйонів самозайнятих осіб та запитала про плани партії щодо спрощеної системи оподаткування.

Данило Гетманцев, кандидат у народні депутати, доктор юридичних наук зазначив, що вважає за необхідне встановити рівні правила гри для бізнесу, а також створити систему, яка буде сприяти розвитку вітчизняного виробника.

Співорганізатор Коаліції Електронна Держава, директор Центру розвитку інновацій Сергій Лобойко передав вітання від Коаліції Е-Держава, яка об’єднує понад 100 успішних команд у сфері е-урядування, е-демократії та долучилася вже до опрацювання стратегії реалізації ініціативи «держава у смартфоні».

Голова партії «Слуга Народу» Дмитро Разумков зауважив, що створення комфортних умов для бізнесу і запровадження сучасної, зручної та справедливої податкової системи – одне із пріоритетних завдань партії.

«Ми спрямуємо зусилля на розбудову таких відносин із бізнесом, щоб це було вигідно і державі, і бізнесу. Підписавши Декларацію про наміри ми зробили перший крок для нашої подальшої співпраці. Ми прекрасно розуміємо, що бізнесу жити непросто. Дуже часто ми чуємо від представників бізнесу: «Головне, щоб влада не заважала. Ми швидше впораємось без втручань». Так, є моменти, коли потрібна допомога держави, але частіше бізнес сам вирішує проблеми, поки їх не створила держава.

Якщо говорити про наші підходи, то вони не змінилися з президентської кампанії. Ми плануємо робити податкову амністію для бізнесу, виступаємо за збереження спрощеної системи оподаткування та за введення податку на виведений капітал».

Довідково:

Економічна експертна платформа – коаліція аналітичних центрів та експертів, створена трьома економічними експертними групами РПР з метою реалізації реформ у фінансовому, енергетичному секторі, податковій та бюджетній сфері.

Українська Рада Бізнесу – коаліція 75 бізнес асоціацій малого та середнього бізнесу, членами яких є 35 тисяч підприємств та 150 тисяч підприємців із 17 галузей економіки, головною метою якої є розроблення та просування спільного порядку денного у сфері економічних реформ, спрямованих на покращення умов ведення бізнесу, детінізацію та зростання економіки.

Фонд економічної безпеки – об’єднання підприємств білого бізнесу, метою яких є забезпечення економічної безпеки країни.

Коаліція електронна Держава – об’єднання більш ніж 100 команд громадськості та бізнесу у сфері е-сервісів та е-демократії, з метою підтримки прозорості влади, боротьби з корупцією, створення електронних рішень та послуг.