Об этом заявляет и.о. руководителя Тростянецкого спиртзавода Богдан Билейчук. По его словам, запустить производство предприятие готово уже сейчас. Все разрешения, ГП «Тростянецкий спиртовый завод» получил за последние годы, действующие. Но восстановить свою работу предприятие не может из-за акций протестов жителей пгт. Тростянец, что в Винницкой области.

Цього тижня Тростянецький спиртзавод оприлюднив нові лабораторні дослідження, які доводять, що виробництво заводу не шкодить екології і не забруднює повітря. Зокрема, дослідження ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ» показали — вміст аміаку та сіроводню у досліджених зразках атмосферного повітря в смт. Тростянець Вінницької області, де розташоване підприємство, не перевищує допустимих концентрацій. Такі самі висновки надала і незалежна Центральна біохімічна лабораторія. За їхніми замірами — хімічні показники атмосферного повітря в нормі. Обидва дослідження були проведені одночасно, наприкінці липня.

Тож представники підприємства запевняють – усі екологічно небезпечні фактори вони виключили і вже готують проект першої в Україні випарної станції. Проект розробляють дослідники. Встановити її на підприємстві обіцяють наступного року і орієнтуються на друге півріччя. Гроші на встановлення, кажуть, знайшли і упевнені, що випарна установка дійсно зменшить сморід і покращить екологічну ситуацію.

Результати обох лабораторних досліджень, отримані нещодавно, ДП «Тростянецький спиртовий завод» буде використовувати у судах. Також на підприємстві запевняють – вже наступного року запустять вакуумно-випарну установку, яка врази зменшить кількість рідких відходів барди. Технологія, за якою працюватиме нова станція, дозволить перетворити 600 тон відходів барди на 60 тон, які після переробки підуть на добрива для аграрного сектору.

Нагадаю, на Вінничині обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій призупинила роботу ДП «Тростянецький спиртовий завод» через скарги населення на сморід. Протести місцевих мешканців проти сморіду в смт. Тростянець розпочалися в червні цього року. Мітингами люди хотіли привернути увагу влади та змусити її заборонити підприємству працювати без належних очисних споруд. 25 липня Вінницький окружний адміністративний суд почав розгляд резонансної справи щодо Тростянецького спиртового заводу, який звинувачують у масовому забрудненні навколишнього середовища. Підготовче засідання відбудеться 3 вересня 2019-го року.