Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції України виконав свою роботу відносно рівненського кримінального афериста Андрія Федорчука максимально професійно

Спецоперація та затримання «на гарячому» пройшли успішно. Про це йдеться у матеріалі сайту Акценти.

Затягування справи Федорчука

Справа набула розголосу у ЗМІ та у кабінетах місцевих та київських чиновників. Але на етапі обрання запобіжного заходу до злочинця система дала збій — Печерський суд міста Києва відпустив з-під варти Андрія Федорчука під домашній арешт.

Таке рішення суду здивувало навіть першого заступника Голови Національної поліції України В’ячеслава Аброськіна, який пообіцяв довести справу до кінця.

На рішення Печерського суду м. Києва була подана апеляційна скарга, розгляд якої мав відбутися 26.02.19 року о 13:50 год. в Київському апеляційному суді. Проте знову за досить дивних обставин суд було перенесено на 5 березня 2019 року, де запобіжний захід суддя залишив без змін.

На передодні затримання Федорчука Президент України Петро Порошенко під час візиту у Рівне зустрівся з депутатом Рівненської міської ради від ВО «Свобода» Анною Івановою. Президент пообіцяв, що займеться питанням особисто і покарає кримінальне угруповання на чолі з Андрієм Федорчуком, який замовив і облив депутатку Іванову кислотою.

Анна Іванова, звернувшись особисто до Президента, спонукала журналістів розібратися і виявити ланцюг фактів, які викривають не лише Андрія Федорчука, а й його «партнера по бізнесу», за сумісництвом голову Рівненської обласної державної адміністрації Олексія Муляренка.

Федорчук і Муляренко

Затримання Федорчука відбулося під час передачі аферисту 120 тис. дол. США. Очолюване Федорчуком злочинне угруповання діяло у Рівному з 2011 року, займалося вимаганням грошей у бізнесменів, фізичною розправою та підпалами заради фінансового збагачення.

Правоохоронці провели обшуки у фізичних і юридичних осіб, у приміщеннях, які належать самому затриманому і його братові. Також обшуки у справі Федорчука відбулися і в офісі відомого рівнянам громадського формування з охорони порядку «Характерники».

Журналістам стало відомо, хто саме знаходиться серед засновників тих компаній, які зацікавили співробітників поліції в рамках кримінального провадження. Одним з них виявився Андрій Муляренко, син Олексія Муляренко, голови Рівненської ОДА. Зв’язок Федорчука з владою області підтверджує і одна з постраждалих, депутат Рівненської міськради Анна Іванова.

Діяльність угруповання Федорчука

Для відвернення уваги від справи Федорчука, спеціально було вигадано кримінальне провадження і оголошено у всеукраїнський розшук Шевчука Володимира Ярославовича, під прізвиськом «Большой», відомого у місті як порядна і побожна людина. Згодом виявилося, що Шевчук ще та єдина людина, яка стримувала людей із кримінальним минулим виконувати замовлення з метою грошової наживи.

Постраждав навіть екс-очільник «Правого сектора» Роман Коваль, який постійно виступав проти кримінальних дій губернатора. За безкомпромісну позицію невідомими було спалено його автомобіль і жорстоко побито його побратима, воїна АТО.

Позбувшись авторитетних людей із кримінального світу, не отримавши підтримки від організацій воїнів АТО, а заручившись тільки підтримкою підлітків (колишніх представників «Нацкорпусу»), Федорчук створює громадське формування «Характерники», на чолі якого, як вже було зазначено вище, став син голови ОДА Андрій Муляренко.

Під пильне око «молодої команди» потрапили всі бізнесмени Рівного. Найбільше перепало будівельникам, бо це єдина галузь, яка активно працює у місті за рахунок заробітчан. Найбільше з бізнесменів постраждав незламний забудовник Олег Каштан.

Довгий час він чинив спротив, маючи серйозні зв’язки у правоохоронних органах. Люди Федорчука вимагали величезного хабаря за не перешкоджання будівництву житлового масиву «Басів схил». Зі свого боку, на забудовника вже тиснули РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал” та ПАТ «Рівнегаз». Керівники цих організацій, за інформацією від місцевих мешканців, на постійній основі співпрацюють з Федорчуком. Коли до оселі забудовника кинули гранату і довели молоду жінку до самогубства,  Каштан особисто відніс гроші Муляренку, вже не довіряючи посереднику-аферисту Федорчуку. Після цього всі проблеми забудовника вирішилися.

Декілька разів невідомі підпалювали власність екс-очільника Рівненської міської ради Юрія Торгуна, забудовника ГК«Стоград».

Нещодавно люди Федорчука кинули гранату в житловий будинок власника речового ринку «Дикий» Олени Недзюр.

20 лютого підконтрольні посіпаки Федорчука — Олександр Хлевний на прізвисько «Калач» та Руслан Шевчик (власник кафе-бару «Глобус», кум прокурора, — ред) спочатку мирно, а потім з погрозами звернулися до ще одного «кришувальника» Федорчука, прокурора САП Романа Симківа. Симків пообіцяв, що допоможе Федорчуку уникнути в’язниці, але раптово зник з поля зору. Справа в тому, що після журналістських розслідувань над його головою теж зависла серйозна загроза.

Найбільше у цій ситуації шкода Руслана Шевчика. У місті з нього відверто насміхаються, бо він так вірно, як пес, служить кримінальному аферисту Федорчуку. А той, в свою чергу, закрутив роман із його жінкою, Тетяною Шевчик. Федорчук нахабно в компаніях обзиває Шевчика «ручним імпотентом».

«Потрібно друга виручати, якщо він вже довгий час не спить із своєю жінкою», — насміхаючись, вихваляється Федорчук.

Коли до Рівного завітав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, будівельники ЖК «На щасливому» влаштували масштабну акцію протесту. Будівельники вимагали зняття з посади голови Рівненського ДАБІ Ігоря Мічуди. Але насправді Мічуда — лише «цап відбувайло». Кошти із будівельних фірм збирав Федорчук і приносив Муляренку. Потім виявилося, що гроші аферисти крали і не передавали на Київ. Насправді, Ігоря Мічуду ніхто не збирається звільнати. Кримінальні елементи вважають, що весь цей галас зійде їм з рук: «Будівельники терплячі і ніякого протесту більше не буде» а начальник ДАБІ пересидить у Львівській лікарні (у місті Рівне всі лікарні відмовилися утримувати здорову людину, — ред), де його сховали на момент вирішення питання.

Місцевим мешканці спостерігають за цими перепитіями та задаються запитанням: «Цікаво як переживе очільник ОДА Олексій Муляренко 18 березня, коли з робочим візитом у Рівне завітає Президент Петро Порошенко?». І як відомо, будівельники ЖК «На Щасливому» та учасники АТО з нетерпінням очікують гаранта, якому підготували масштабну акцією.

Рівненська міськрада і справа Федорчука

Крапкою у фактах причетності Муляренка до співпраці із кримінальним аферистом стала сесія Рівненської міської ради 21 лютого. На ній було поставлено на голосування звернення міських депутатів до Голови Київського апеляційного суду Головачова Я.В. забезпечити належний процесуальний розгляд справи над аферистом Федорчуком. Напередодні аферист особисто телефонував майже до кожного депутата. Муляренко наказав депутатам від БПП не підтримувати це рішення. Але депутати, навіть «свої», не пішли на цей крок, адже добре знають про діяльність Федорчука. Депутати проголосували одноголосно, тільки голова ОДА, вийнявши картку, вийшов із зали. Що підтверджує відеозапис сесії.

Очевидці наголошують на тому, що не дарма Федорчук, коли ще був за гратами в Печерському районному суді, сміявся: «мене ніхто не закриє і за мене Муляренко заплатить судам стільки, скільки потрібно!». Кінця у цій історії не буде ще довго. Залишається сподіватися на президента Петра Порошенка, який дав слово покарати афериста Федорчука за всі його злочини. Адже через «кришування» кримінальних елементів керівництвом області в особі Муляренка, вирішити питання можна лише на найвищому державному рівні. Особистий контроль Президента — єдина умова, за якої Федорчук та судді, які приймали незаконні рішення, отримають справедливе покарання.