25 июля 2019 в Информационном агентстве «Укринформ» был проведен круглый стол по инициативе «Residence of Startups» на тему «Какую поддержку в Украине может получить стартап?».

До обговорення актуальних питань долучились керівники та представники профільних державних установ, чия діяльність направлена на підтримку інновацій та стартапів, розвиток малого та середнього бізнесу, представники грантових програм та міжнародних фондів,  представники успішних стартапів та експерти.

Командою «Residence of Startups» було представлено мету та основні напрямки роботи програми. За словами Голови Ради ГО «Інститут податкових реформ» Олени Хотенко, ідея створення програми виникла під час спілкування з креативною молоддю та прогресивними підприємцями, які мають труднощі у відкритті та розвитку своєї справи. Окрім цього, досвід Амстердаму та інших успішних стартап-міст, отриманий командою в минулому році, показує, яким чином можна налагодити співпрацю місцевої влади та винахідників.

Голова Наглядової ради «Residence of Startups» Денис Кавилін та виконавчий директор «Residence of Startups» Руслан Анфілов розповіли про формат роботи програми та співпрацю з міжнародними організаціями. Як зазначив Руслан Анфілов, «українські стартапи є конкурентоспроможними та затребуваними в Європі. Є організації, як українські, так і міжнародні,  які готові інвестувати проекти українських винахідників. Варто лише створити в Україні можливості для створення та розвитку стартапів та організувати інкубатор для їх «вирощення».

Про ставлення місцевої влади до впровадження інновацій розповів директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської державної адміністрації Юрій Назаров. «Найпотужніший ресурс України – це її громадяни. Завданням влади є всебічно підтримувати інноваційні розробки українців. Стартапери повинні залишатись в Україні, треба боротись з відтоком креативної молоді за кордон, створювати тут всі можливості для розвитку». За його словами, в Києві вже діють сучасні сервіси та програми розвитку міста. Успішними проектами вже є Kyiv Smart City, «Поліклініка без черг», EasyWay та інші, які значно полегшують життя у місті.

В Україні діє ряд державних структур, що займаються розвитком інновацій та стартапів. Серед них Державна інноваційна фінансово-кредитна установа та Директорат інновацій та трансферу технологій Міністерство освіти і науки України. Ці структури мають відповідні програми по підтримці стартапів, в тому числі і залученням інвестицій.

Яна Підлісна (радниця Голови правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи) розповіла про роботу Державної інноваційної фінансово-кредитної установи. За її словами з 1 січня 2019 року почав діяти Фонд підтримки винаходів, який допомагає винахідникам реалізувати свої ідеї та впровадити винаходи у реальне виробництво. Яна Підлісна розповіла про деталі щодо подачі стартап-проектів на розгляд Фонду, механізми оцінювання, строки, роботу конкурсної комісії та ін.

Окрім органів державної влади, у круглому столі взяли участь та розповіли про свою діяльність представники недержавних структур  — Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge при НТУУ «КПІ», програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), освітнього центру Startup Ukraine, проекту «Eo Business Incubator». Про досвід створення та труднощі , які виникають, розповіли власниці стартапів Марія Сорокіна (соціальне підприємтсво Re-beau) та Олена Казанська (онлайн-платформа Stock-Factory).