Наразі відбулося вже три «виборчі тури». З 15 представників держав-членів Ради Безпеки ООН 11 підтримали представника Португалії.

«Я би зараз не наважився говорити про те, хто стане новим генсеком ООН. Після третього туру лідирує представник Португалії. В ООН до нього більш прийнятне ставлення, менш конфліктне та упереджене. Тобто він є потенційним фаворитом. Але водночас у ООН є думка, що було би бажано — скажімо так: політкоректно — якби новим генсеком стала жінка», — каже він.

Водночас на перебіг виборів впливає «географічний чинник».

Путин не поедет на Генассамблею ООН

«Серед виборців ООН популярна думка, що з точки розподілу географічних інтересів було би прийнятним варіантом обирати генсеків з різних регіонів світу. На цьому найбільше наполягає Росія. Як і на тому, щоб цього разу генеральним секретарем став представник Східної Європи. Це такі неофіційні пропозиції», — повідомив він.

Наразі лідирує представник Португалії, за якого члени ООН віддали більшість своїх голосів — 73 %.

«Водночас є два представники Східної Європи — Словаччини і Болгарії. Ну, і єдина жінка — це пані Бокова (нинішня директор ЮНЕСКО, — ред.). Але щодо Бокової в ООН існують певні побоювання, які пов’язані  з її проросійськими висловлюваннями та деякими фактами у біографії (Коли навчалася в МДУІМВ, то співпрацювала з органами КДБ, — ред). А це серйозна пересторога та контраргумент. Від нового генсека залежить вирішення проблем російсько-українського конфлікту. Ми вже бачили це по Пан Гі Муну, який займав занадто нейтральну позицію в питаннях російської агресії. Коли до агресора ставляться занадто нейтрально, це не працює на користь миру», — пояснює Фесенко.

Фесенко відмовився відповідати, який із трьох варіантів для України найкращий.

«Складно сказати, який варіант найвигідніши для нас. Я не знаю усіх деталей біографії, політичної позиції кожного з претендентів. По пані Боковій маю застереження, а щодо інших — ні. Словаччина нам близька країна. Але там теж популярні проросійські настрої, хоча обмежені, відносні. Тож поведінку пана Лайчика мені складно спрогнозувати до деталей. Португалія напряму, безпосередньо не є близькою до Росії, на відміну від Болгарії та Словаччини. Там менший вплив кремлівського чинника. Але я би не наполягав і на цій позиції», — додає він.

Постпред Украины раскритиковал генсека ООН (видео)

Хай би хто став новим генсеком ООН, він кардинально не змінить політику ООН стосовно України.

«У генсека ООН обмежені повноваження. Він не ухвалює одноосібних рішень. Всі ключові питання ухвалює Рада Безпеки ООН. А генеральний секретар впливає на виконання цих рішень. Він може своєю активністю, енергійністю допомагати ходу переговорного процесу в Раді Безпеки ООН. Своїми виступами та заявами генсек може також привертати увагу до вирішення певних проблем. Тому принципових змін, крім потенційних ризиків з боку пані Бокової, я не бачу», — зазначив політолог.

Урегулювання військового конфлікту на теренах України залежатиме від позиції США, які й представляють інтереси української сторони в Раді Безпеки ООН.

«ООН не є самостійним суб’єктом. Це міжнародна організація. Рішення ухвалюються колегіально. На рівні Ради Безпеки Росія за рахунок права вето нейтралізує ситуацію. Досі не вдалося ухвалити жодного рішення, яке суперечило би інтересам РФ. Але так само в України є союзники в Раді Безпеки, зокрема Велика Британія, певною мірою Франція, а в першу чергу це — США. Завдяки їм Москва не може ухвалити жодного рішення, яке суперечило би українським інтересам. Бо його заблокує США», — зазначає Фесенко.

Саме тому на рівні Ради Безпеки ООН вдалося ухвалити декілька компромісних рішень. Зокрема, резолюцію щодо малазійському Боїнгу, який військові РФ збили над Донбасом.

Політолог називає Росію «ключовим» гравцем у Раді Безпеки ООН.

Саркози плюс Ле Пен: какие сюрпризы готовит Франция для Украины

«Доки Росія залишається постійним членом РБ, доки у неї залишається право вето, доти вона залишається одним з ключових гравців у ООН. Вибори генсека на це ніяк не впливають», — каже він.

Раніше Politeka писала, що 9 вересня Рада Безпеки ООН проголосує за нового генерального секретаря, який змінить на цьому посту Пан Гі Муна. За попередніми даними, лідирують португалець Антоніу Гутерріш, Ірина Бокова з Болгарії та міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

Нещодавно представник України в ООН Володимир Єльченко назвав Пан Гі Муна безпорадним в українському питанні після того, як той заявив, що Росія відіграє важливу роль у врегулюванні військового конфлікту на Донбасі. Постпред наголосив, що Україна не підтримуватиме жодну з кандидатур, яка дотримуватиметься схожих поглядів.

Альона Гулай