Спасти Киев или изменить смотрящих ?!

Нинішня боротьба за Київ поки не додає оптимізму.
5-ти річний термін Кличка і К. на чолі української столиці став періодом хаотичної забудови, корупційних скандалів і знищення історичного та гуманітарного простору міста. Власне Кличко й не керував столицею, він погодився на здачу в оренду Києва уповноваженому Льовочкіна-Фірташа-Порошенка, за гідну винагороду, як стверджують поінформовані люди.

Натомість нинішні претенденти на управління столицею  від Зеленського Богдан-Ткаченко і К., за 5 років жодного разу не продемонстрували своєї любові до Києва чи поваги до киян ні словом ні справою!

Отож, ще раз підкреслюю — призначення ще одного начальника від Зеленського нічим киянам не допомагає. Аналіз Закону про столицю дає підстави стверджувати, що це буде щоденне протистояння між Міським головою і керівником КМДА та їх командами.

Як правильно діяти:

  • 1. Презентувати нову редакцію Закону про столицю із чітким розмежування самоврядних і столичних функцій Києва та відповідно його органів управління.
  • 2. Скоротити Київраду з 120 до 60 депутатів та відновити райради.
  • 3. Після обговорення — ухвалити відповідні рішення у Верховній Раді.
  • 4. Президенту нарешті підписати Закон про тимчасові слідчі комісії, а ВР — створити ТСК щодо розслідування діяльності влади в Києві.
  • 5. Ухвалити Закон про місцевий референдум, на якому кияни, а не чиновники ухвалюватимуть рішення куди витрачати бюджетні кошти — на школи і дитсадки чи пішохідні мости;
  • 6. Оптимізувати виборче законодавство для місцевих виборів.
  • 7. Дати киянам право самостійно обирати владу в Києві.

Таким я бачу шлях виходу із кризи в Києві, бо наголошу ще раз — нам потрібно нині рятувати українську столицю, а не змінювати смотрящих у ній!

Микола Томенко, український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух «Рідна країна».