У Києві почав роботу відомий забудовник Аднан Ківан. Нагадаємо, що компанія цього сирійського підприємця, відома по бренду «Кадор», спорудила в Одесі вже більше сорока «перлин», так в рекламній кампанії називаються будинки, побудовані шляхом ущільнювальної забудови житлових масивів історичного центру міста і знищення рекреаційних зон.

Всього масштаби одеського будівництва склали більше 1,5 мільйонів квадратних метрів житлової та комерційної нерухомості. Обурена громадськість вже ініціювала створення комісії, що покликана оцінити збиток нанесений діяльністю «Кадора».

Експансія Ківана на Київ почалася з вулиці Жилянської, де під номером 68 зводять чергову «Перлину». Раніше на її місці знаходилась офісна будівля, де базувалася волонтерська організація «Народний Тил». Але за традицією її офіс згорів, як і раніше багато будинків в Одесі. Зараз на Жилянській йдуть роботи на рівні котловану. Через специфічну особливість будівельного майданчика, вона знаходиться в безпосередній близькості від русла річки Либідь, котлован заповнюється ґрунтовими водами.

Але будівництво не зупиняється ні на день. За словами місцевих мешканців, роботи йдуть навіть у вихідні. Багато хто обурений скупченням великовантажної техніки, що знаходиться біля будівництва, перекриваючи виїзд з двору. Також через вібрацію, яка відбувається під час буріння свердловин під палі, відклеюються натяжні стелі.

Але найбільше мешканців лякає найближча перспектива: де будуть паркуватися автомобілі мешканців нового будинку? Будівництво ущільнювальне і власного двору у нового будинку не буде.

Глава ініціативної групи місцевих жителів задається питанням про те, як поведуть себе мешканці сусідніх будинків, якщо поруч з ними, на наносних грунтах річки Либідь, також побудують будинок на 22 поверхи. І чому забудовник не проводив громадських слухань, чому відмовляється від будь-якого контакту?

Ми поговорили з представником громадської організації «Зірка» Микитою Макеєвим. Він особисто відправив більше десяти листів в різні інстанції, в тому числі на адресу забудовника в Одесі.

Головне питання полягає в наступному: як можна було починати будувати будинок висотою більше сімдесяти метрів в ареалі історичного центру міста, де діє обмеження на висотність в вісімнадцять метрів?

Також за інформацією ГО «Зірка», майданчик має пряме відношення до сина Віктора Януковича — Олександру.

Умови співпраці між власником майданчика і забудовником припускають передачу останньому двадцяти відсотків площ.

На даний момент дві третини квартир продані. За словами Микити, це типова схема відмивання грошей Аднаном Ківаном, згідно з якою афілійовані з ним інвестори викуповують чорним налом квартири, а вже «Кадор» отримує чисті гроші.

Таким чином, стає зрозуміло, чому більше трьохсот тисяч непроданих квадратів, не підривають платіжний баланс компанії.

Сергій Бригадир, громадський активіст