На Яворовщине идет настоящая предвыборная истерия. Здесь на 122 избирательном округе зафиксирована едва ли не самое большое количество кандидатов в народные депутаты — аж 20! Что не могло не привлечь внимание. Ведь с экономической точки зрения — это достаточно депрессивный район: финансирования почти нет, дороги отсутствуют, услуги за газ и квартплату больше чем в столице

Почему же тогда этот округ так манит кандидатов?

Причина досить банальна, особливо після ознайомлення з переліком кандидатів, пише «Політрада».

Переважна більшість – це місцеві чиновники, яких призначили за часів президентства Порошенко і, які відзначилися на своїх посадах десятками корупційних скандалів. Практично кожен відповідав за схеми розкрадання місцевого бюджету, відмивання коштів, контрабанду. І зараз кожен намагається врятувати свою шкуру від невідворотного тюремного строку.

Тому не дивно, що першим претендентом на депутатський мандат та можливу недоторканність з боку правосуддя став очільник Яворівської РДА Ігор Самардак. На посаду керівника району маловідомого бізнесмена призначив Порошенко у вересні 2018 року. І за досить короткий час своєї кар’єри чиновника він встиг відзначитися низкою скандалів. Але про все по черзі.

Державна служба – прибутковий бізнес

Якщо запитати мешканців Яворівського району, чим відомий їх голова РДА, то у відповідь можна почути про досить вагомі здобутки. Але не у розвитку району, а у розвитку власного достатку. Лише за 8 місяців своєї роботи під патронатом колишнього гаранта, Самардак став одним з найбагатших людей Львівщини, а його район – одним з найбідніших.

Декларація чиновника вражає величезним переліком майна: квартири, будинки, нежитлові приміщення. Загалом Самардак разом з дружиною встигли придбати нерухомості загальною площею понад пів тисячі квадратних метрів. І зауважимо, що це лише та нерухомість, що вже побудована. Наразі з джерел близьких до правоохоронних, достеменно відомо, що Самардак активно вкладає кошти у будівництво нового житла. Мова йде про елітні львівські новобудови.

Не менш розкішним є і власний автопарк чиновника: сам Ігор Самардак їздить на елітному позашляховику Range Rover Sport, а вже за два місяці роботи на держслужбі він витратив майже мільйон гривень на SKODA Superb. Його дружина — Тетяна Самардак також має два авто, серед яких — елітний позашляховик BMW X3.

Але і це ще не все. Як свідчить декларація, рік призначення на державну службу, став досить успішним у фінансовому плані. Гроші просто рікою потекли в кишені Самардака. Чиновник-бізнесмен дивним чином отримував відразу три заробітних платні, дуже вигідно продав майно, а ще отримав відсотки. Врешті його бюджет став більший на понад 2,5 млн грн. Досить непогано, адже вдома він тримає ще 2 мільйони готівкою, а на рахунку більше 40 тисяч доларів.

Проте, це лише офіційні статки. Чорним налом чиновник отримує набагато більше. І це все на тлі загального зубожіння мешканців району, повній руйнації інфраструктури та соціальної галузі.

Дивуватися нічому, Самардак чітко дотримувався схеми розробленої технологами Порошенко, коли українців штучно доводили до зубожінні через мізерні пенсії, драконівські тарифи та податки, величезні ціни та малі зарплати. А потім давали мізерну та ганебну подачку, щоб люди «продали» свої голоси. Таку схему активно використовували на президентських виборах, коли пенсіонерам та бюджетникам накинули кілька гривень до пенсій та зарплат.

Але Самардак через жадібність навіть на це не спромігся. За свідченням його колег по партії, більшу частину коштів він виводив через підставні фірми на офшорні рахунки.

Контрабанда, ліс і схеми

Відкрито розповідати про схеми Самардака місцеві мешканці бояться. Але на правах анонімності розповідають таке, що волосся стає дибки. Так у приватній розмові працівники Яворівської РДА розповідають, що керівником району Ігор Самардак став зовсім не випадково. Одним з головних завдань бізнесмена та юриста стало відпрацювання тіньових схем, які були запроваджені по всій Україні. Так званий бізнес на державі: відчуження держмайна, варварське привласнення природних ресурсах, налагодження постійних відкатів у Київ.

За інформацією наших джерел близьких до керівництва Львівщиною, перше, чим зайнявся Ігор Самардак – отримання повного контролю над контрабандою до ЄС. Зокрема мова йде про цигарки, рідше спирт. Всім учасникам незаконної схеми була поставлена жорстка умова – 80% від прибутку заносити особисто Самардаку. Окрім цього він налагодив постійне переміщення цигарок через пункти пропуску і в обхід. Лише тижневий заробіток чорного ділка коливався в межах 25 млн. грн.

Наклав свою лапу Самардак і на ліс. Місцеві лісники та всі, хто пов’язаний з деревообробкою прозвали його королем незаконної вирубки. Вони в один голос кажуть, що голова РДА повністю контролював усі незаконні рубки та організовував «безвіз» для яворівського лісу.

А якщо хтось насмілювався робити справи тишком, то дуже про це шкодував. В якості першого попередження люди Самардака забирали всю техніку і змушували платити штраф йому в кишеню по 1000 доларів за стовбур.

Яворівські бізнесмени розповіли, що вже через півтора місяці після початку роботи Самардак обклав своїм податком майже всі деревообробні підприємства: від малого до великого. Кажуть, що саме він вирішував кому давали ліс на переробку, а кого душити до повного. Саме таким способом він віджав більше 17 пилорам.

Великі плани на зловживання

Джерела у правоохоронних органах повідомляють, що проти Самардака вже готові 5 кримінальних проваджень. Йому світить до 15 років з конфіскацією. І депутатська недоторканність — це єдиний спосіб залишитися на свободі, зберегти свої статки. Але є ще одна мета. Самардак став дуже потрібний Порошенко після грандіозного провалу президентських виборів. Адже колишнього гаранта підтримали в основному на Львівщині, тому саме у нас він намагається зберегти рештки свого незаконного бізнесу.

План доволі підступний. За інсайдерською інформацією, Порошенко поставив завдання Самардаку відразу після виборів захапати під свій контроль не лише Яворівський, а й Жовківський район. Готові навіть знищити порошенківську «реформу» про децентралізацію.

«Під час децентралізації проходить укрупнення районів. І мені не хотілося би бачити розірваними такі райони, як Яворівщина та Жовківщина. І Розточчя, яке об’єднує два ці райони, це унікальна перлина не лише Львівської області. Також між Жовківщиною та Яворівщиною є дуже велика кількість лісових підприємств, рекреаційних парків та заповідників, які розташовані в межах цих двох районів. Тому розривати ці два райони, які мають шалений промисловий потенціал – це є абсурдом», – заявив кандидат від «Європейської солідарності» Ігор Самардак.

Звісно, що вся суть криється в словах «дуже велика кількість лісових підприємств». Тобто фінансова вигода мінімум подвоється. А мешканцям Жовківщини вже варто прощатися зі своїм єдиним заробітком.

У створенні Розточчя, яке до речі сам Самардак клявся навіть не розглядати, є й інша мета – кордон через який можна возити контрабанду, збільшиться у два рази.

Що ж стосується унікальних природоохоронних зон, то на них у Самардака є свої плани. Подейкують, що він вже не один місяць працює над тим, щоб оформити на підставних осіб близько 20 га лісу у заповіднику «Розточчя» де він планує облаштувати родинне гніздечко та елітну базу відпочинку з полюванням та іншими дикими розвагами для еліти. А от простим мешканцям району, області та України сюди буде заборонено навіть наближатися.