Українські парламентарії безперервно працювали 23 години, щоб затвердити Основний Закон

Цього літа Україна відзначила 21-ту річницю прийняття Конституції України. Хоча, звичайно, традиції написання близьких до подібних документів в українській історії мають давнє коріння: «Руська правда» Ярослава Мудрого XI-XII ст., Конституція Пилипа Орлика 1710 р. Україна 5 років існувала незалежною державою, але без власної Конституції. Варто відзначити, що саме наша країна була останньою після розвалу Радянського Союзу, яка не мала свого «паспорта».

«Руська Правда» Ярослава Мудрого

І підготовка законопроекту, і саме голосування супроводжувалося протистоянням проукраїнських сил і проросійських. До речі, мова, символіка, приватна власність і Крим — теми статей, які викликають найбільше суперечок. Президент ввечері 26-го червня підписав указ про референдум, на якому спірні статті прийме народ. Волевиявлення обійдеться порожній скарбниці в неймовірні трильйони рублів, а депутати швидше за все позбудуться своїх мандатів, як нездатні прийняти рішення.

Питання Конституції став об’єктом безлічі пересудів прямо в сесійній залі. Лідер «Народного руху» В’ячеслав Чорновіл заявляв про порушення регламенту спікером Ради Олександром Морозом, комуністи пропонували замінити термін «український народ» на «руський народ», а також не дати українській мові статус державної, мовляв «мова не готовий, і ми не готові, давайте через 10 років, коли ми його вивчимо» А соціаліст Володимир Мухін і один з «батьків Конституції» Віктор Мусіяка святкували день народження. Письменник і нардеп Володимир Яворівський тоді дуже точно охарактеризував протистояння в українському парламенті: «Півстоліття Мусіяки — комуністів б’ють по сраці». Але на щастя, антиукраїнські сили згодом відступили.

Це було одне з найдраматичніших засідань верховної ради в історії України. Стаття про приватної власності не беруть вже впяти — гальмують комуністи. Тільки за 6-м разом вдається її затвердити. Ближче до 12ї ночі в очах депутатів з’являється надія: «Думаю, в 4й завершимо», — коментує Євген Марчук.

В сім ранку нарешті крик щастя і оплески у Верховній Раді. «Нарешті ми увічнили Державний Герб і Прапор, Гімн, все те українське!», — радів Сергій Головатий із групи «Реформи» (Київ). Ігор Осташ, з тієї ж групи, додає: «Важко говорити, тому що сльози навертаються, ну ми виграли!»

І вже в 9 ранку, Україна отримала нову Конституцію. Леонід Кучма заявив, що це величезне свято і обіцяє пишне застілля (пізніше обіцянка виявилася просто обманом, і депутати скромно «обмили» Закон в підвалі Верховної Ради ігристим вином і цукерками. Вперше в залі верховної ради стоять під офіційно затверджений конституцією гімн. Хоча традиції підспівувати ще не було, або просто не всі знали слова. Кричать «Слава Україні! Слава!»

Після розвалу СРСР Україна залишалася єдиною державою без Конституції, але завдяки старанням патріотів країни, наша держава не віддали на відкуп країни-агресора більше 20 років тому. З її прийняттям, Україна стала по-справжньому незалежною, утвердивши свої символи заявила про національної ідентичності.

Нагадаємо, політичний експерт Тарас Чорновіл в інтерв’ю Politeka заявив, що парламентарії можуть «кричати що завгодно», однак вони ніколи не проголосують за скасування депутатської недоторканності.

Джерело: Politeka