Путінські ЗМІ стали героями чергового скандального фейку на міжнародному рівні

Про це пише Znaj.ua.

Позитивна стаття у голландському виданні De Volkskrant про один з московських ресторанів, де для приготування нових та цікавих страв  страв використовують традиційні місцеві продукти, наприклад, нутрію, в «умілих» руках російських пропагандистів перетворилася у добротний фейк.

Як передає портал «Лапшеснималочная», кремлівські ЗМІ перебрехали замітку на три сотні слів, зробивши з неї новину про те, що жителям російської столиці через санкції доводиться їсти щурів.

Насправді в матеріалі Тома Веннінка йшлося про те, що, пристосовуючись до продуктового ембарго, Росія почала відроджувати давні рецепти і використовувати для приготування страв національні продукти, серед яких – і м’ясо нутрії (або річкового щура, як називають її в Нідерландах). Журналіст розповідає, що фермери нарешті отримали шанс показати власну продукцію, хвалить російські сири тощо. Тобто матеріал – компліментарний, причому в ньому немає навіть натяку на слова «голод» чи «нужда».

Першим свою інтерпретацію статті голландського ЗМІ дав оглядач «РІА-Новини», на рівному місці придумавши і сюжет, і підтекст і навіть висновки.

Не бажаючи читати першоджерело, флагмани російської пропаганди Life, «Царьград» та інші підхопили вже перероблену публікацію. Заголовки до матеріалів вони вибрали теж кричущі: «Голландські ЗМІ розповіли, що москвичі через санкції їдять щурів»,  «Голландська газета: москвичі пухнуть від голоду та їдять щурів» і так далі.

В результаті в очах пересічного громадянина РФ преса Нідерландів стала серйозним ворогом, який висміює їх нещасних, змушених давитися «щурятиною».

Борці з фейками припустили, що далі першого абзацу матеріал російські журналісти не читали, адже стаття повністю доступна лише за гроші. Але й кількох речень вистачило, аби перекрутити слова автора. Цікавим є й той факт, що голландці написали матеріал рік тому. Чому пропагандисти звернули на нього увагу тільки зараз, невідомо.

Як вже повідомляла Politeka, американське Федеральне бюро розслідувань (ФБР) допитало колишнього кореспондента кремлівського рупора – інформагентства Sputnik – в Білому домі.

Раніше ми повідомляли, скільки російські пропагандисти витратили на виборах в США.

Джерело: Znaj.ua