Стало відомо про нову схему з незаконного продажу житла і дорого майна від імені померлих людей

Останнім часом в Україні утворилася загадкова тенденція — все частіше померлі власники квартир несподівано «воскресають», переписують свою нерухомість, автомобілі, бізнес на кого-то і знову «вмирають».

Порошенко на долгий срок покинет Украину

Експерти стверджують, що за подібними схемами стоять місцеві чиновники, доглядальниці і співробітники різних контролюючих органів. Крім того, у частці і «чорні нотаріуси», які за підробленими документами вносять зміни в електронні реєстри.

Наприклад, в цьому місяці столична прокуратура розслідувала факт продажу квартири людиною, який вже місяць була оголошена в розшук як безвісти зникла.

А в Білій Церкві раптово «воскресла» жінка, яку поховали шість років тому, в 2011 році. Вона «прийшла» до нотаріуса зі своїм паспортом і продала свою ділянку і будинок жителю Львівської області за 600 тисяч гривень. У цьому випадку на угоду звернула увагу дочка померлої і звернулася до суду.

Аналогічний випадок стався і в Дніпрі — власник квартири «продав» її через п’ять років після своєї смерті.

Експерти кажуть, що в таких схемах без участі нотаріусів ніяк не обійтися, адже тільки вони мають доступ до електронних реєстрів нерухомості, а також до реєстрів записів про шлюби, смерті або народження.

А юристи уточнюють, що у підлій схемі беруть участь і доглядальниці, соцпрацівники, співробітники ЖЕКів. Всі ті, хто першим дізнається про те, що померла людина самотня і ніхто відразу не згадає про спадщину. Навколо них завжди крутяться посередники, які за хорошу плату готові отримати інформацію.

Тому, юристи радять родичам ще за життя складати документи, які допоможуть їм уникнути подібних ситуацій.

Як вже повідомляла Politeka, орендарям в Києві влаштували перевірку на багатство.

Також, стало відомо про вражаючу дорожнечу оренди житла в українській столиці.

Джерело: Vesti