Вчора Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе розповів про головні складові економічного розвитку країни на II Міжнародному форумі «Фінансова та митна безпека держави: інформаційно-аналітичне, нормативне та інституційне забезпечення»

“Дуже важливо, щоб після президентських виборів, РНБО розглянула і прийняла Доктрину економічної безпеки країни. Ми разом з бізнесом будемо зустрічатися з політичними силами і вимагати від них підписання документу, щоб вони, коли пройдуть в парламент в цьому році, мали публічне зобов’язання законодавчо реалізовувати Доктрину економічної безпеки.

В першу чергу, це створення нового Податкового кодексу Розвитку, на який чекає український бізнес, а також великі системні інвестори, які не розуміють правил гри сьогодення.

Існуюча тінь в Україні – це не кримінал, це незгода українського бізнесу грати по цим правилам, які встановила держава. Тому, щоб повернути довіру з боку бізнесу до державних установ, вкрай необхідно, щоб держава зробила перші кроки. Ми, представники бізнесу, завдяки експертам та впливовим інститутам країни розробили доктрину задля того, щоб розпочався такий рух – повернення довіри з боку бізнесу до державних установ».

Григол Катамадзе

Грігол Катамадзе наголосив, що Доктрина є громадською, а не політичною ініціативою консолідованого бізнесу України, і зупинився на деяких ключових загрозах для української економіки та напрямках державної політики для їх подолання:

— Інституційна реформа перевіряючих та контролюючих органів, зокрема ДФС та митниці: запровадження персональної̈ відповідальності, ризик-орієнтованого підходу до перевірок, проведення відкритих конкурсів на керівні посади, встановлення конкурентних заробітних плат співробітникам тощо;

— Ліквідація всіх економічних підрозділів правоохоронних органів, ліквідація Податкової міліції та створення єдиного аналітичного органу із розслідування економічних злочинів;

— Ухвалення нового Митного та Податкового Кодексу Розвитку, які будуть передбачати норми по деофшоризація економіки, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал з потужними компенсаторами з ліквідації контрабандних схем через прозорий електронний контроль, модифікації податку на землю, удосконалення спрощеної системи оподаткування, скорочення кількості різних пільг тощо.

Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе зауважив, що український бізнес об’єднує зусилля для спільного просування важливих економічних реформ та прагне побудувати в Україні легальний бізнес, з єдиними правилами, які зрозумілі усім учасникам економічних відносин.