Представители украинского бизнеса, общественных организаций и экономические эксперты обсудили экономические приоритеты с председателем партии «Голос» Юлией Клименко и программным директором политической силы Павлом Кухтой.

Представники українського бізнесу наголошували на необхідності змін у податковій політиці, фінансовому, бюджетному та енергетичному секторі і засвідчили прагнення прийти до спільного бачення по ключовим пріоритетам у цих секторах для нового Парламенту.

Найбільш болючі проблеми для українського підприємництва стоять на заваді й іноземним інвестиціям, наголошували на зустрічі. «Мені простіше конкурувати в Болгарії, Румунії або Польщі із місцевими виробниками чи з китайцями, аніж в Україні, де масово заходить контрабанда, — зізнався Олександр Громико, Президент Української асоціації виробників, член Наглядової ради Української Ради Бізнесу, власник холдингу SATURN. За його словами, іноземний інвестор чекає перш за все судової реформи в Україні, інституційної реформи податкової служби і митниці та створення єдиної аналітичної служби з розслідування економічних злочинів.

 

«Економіка кожної країни визначається малим та середнім бізнесом, — зазначив В`ячеслав Лисенко — засновник «Укр-Китай коммунікейшин», член Наглядової ради Фонду економічної безпеки. — Але як може малий чи середній бізнес боротися з митницею та ДФС? Фахівцями Інститута соціально-економічної трансформації, Українським інститутом майбутнього та Центром соціально-економічних досліджень CASE України була розроблена Доктрина економічної безпеки України – щоб описати ключові ризики для економіки та шляхи їх нівілювання, щоб ті, хто прийде до влади, втілювали її в життя. Вона може стати для вас дорожньою картою».

Юлія Клименко зазначила, що детально ознайомилась з Доктриною, вважає що документ містить багато важливих пропозицій, в той же час варто доповнити його ще низкою загроз та завдань.

«Ми не тільки готові приймати закони і законопроекти, щоб нівілювати економічні загрози та забезпечити конкурентні умови, детінізацію, боротьбу із контрабандою, ми готові допомагати в імплементації, тому що ми маємо досвід і розуміємо як це зробити, — запевнила очільниця партії. «Я вважаю що в цій державі достатньо ресурсів для  функціонування та розвитку, нам нічого не треба, лише змустити чиновників перестати красти, зменшити можливості для корупції, посадити корупціонерів і зробити справедливими не тільки суди, а й міліцію та прокуратуру» — зазначила Юлія.

Софія Арасланова, генеральний директор Асоціації Українські імпортери побутової електроніки, член Наглядової ради Української Ради Бізнесу зауважила, що чомусь втрати держави від контрабанди та порушення митних правил рахують тільки аналітичні центри та бізнес, а не держава. І ці втари вражають – кожен рік держбюджет недоотримує за оцінками експертів близько 90 млрд гривень на рік, країна втрачає 870 тисяч робочих місць. Для бізнесу це також суттєві втрати – це викривлення конкуренції, яке впливає на інвестклімат та призводить до втрати ринків для білого бізнесу.

Павло Кухта, прогрмний директор партії зазначив, що фахівці партії розділяють всі 10 топ-пріоритетів українського бізнесу, які напрацювала Українська Рада Бізнесу, спільно з асоціаціями-партнерами та регіональними асоціаціями, на рівні принципів і майже всі на рівні реалізації. Партія відкрита для дискусії.

Наприкінці зустрічі представники «Голосу», коаліцій аналітичних центрів, Фонду економічної безпеки та Українська Рада Бізнесу підписали Меморандум про співпрацю. У документі зафіксували ключові принципи, на яких має базуватися модернізація України, а також головні завдання для реформування України в інституційній, податковій та бюджетній сферах, економіці, адмініструванні, демократії участі, фінансовому секторі та енергетиці.

«Підписуючи цей Меморандум, політична сила публічно бере на себе зобов’язання перед суспільством виконувати те, чого очікує відповідальний бізнес. Ми багато десятиліть прожили так, що політичні сили брали на себе передвиборчі зобов’язання, а потім не виконували. Але сьогодні суспільство змінилося і буде контролювати цей процес. Українська Рада Бізнесу стає потужнішою, з 20-ти асоціацій за рік вона перетворилась на коаліцію з 75-ти асоціацій. Це достатньо велике об’єднання, щоб контролювати виконання зобов’язань парламентарів», — заявив Президент Асоціації платників податків Грігол Катамадзе.

Довідково:

Економічна експертна платформа – коаліція аналітичних центрів та експертів, створена трьома економічними експертними групами РПР з метою реалізації реформ у фінансовому, енергетичному секторі, податковій та бюджетній сфері.

Українська Рада Бізнесу – коаліція бізнес асоціацій, до складу якої входить 75 асоціацій малого та середнього бізнсу, членами яких є 27 тисяч підприємств.

Фонд економічної безпеки – об’єднання підприємств білого бізнесу, метою яких є забезпечення економічної безпеки країни.

Коаліція лектронна Держава – об’єднання більш ніж команд з боку громадськості та бізнесу у сфері е-сервісів та е-демократії, з метою підтримки прозорості влади, боротьби з корупцією, створення електронних рішень та послуг.