У Верховній Раді України створюється штучне блокування процесу прийняття у другому читанні законопроекту №8449-д, який спрямований на запуск «зелених аукціонів» в сфері відновлюваної енергетики та залучення в економіку країни мільярдних інвестицій, пише Знай.

Через політизацію питання — прийняття реформаторського закону виявилося під загрозою. Великі компанії створюють перешкоди для подальшого розвитку зеленої енергетики в країні і зривають стратегію уряду щодо енергонезалежності України.

Про це заявив народний депутат України Юрій Чижмарь, член профільного комітету з питань паливно-енергетичного комплексу

«Великі енергетичні компанії не зацікавлені у впровадженні аукціонної системи в «зеленій енергетиці», яка повинна значно знизити тарифи, тому що це втрата їх рентабельності», — повідомив нардеп.

За його словами, в разі неприйняття законопроекту №8449-д енергетичний сектор продовжить працювати на надприбутки для компаній-монополістів, а інвестування в розвиток чистої енергетики припиниться.

«Провал законопроекту загрожує підвищенням тарифів на електроенергію для кінцевого споживача. Уже в першому півріччі уряд буде змушений переглянути тарифи на електроенергію і підвищити їх. Щоб уникнути такої ситуації, необхідно перейти на аукціонну систему, а «зелений» тариф знизити на 25% з липня 2019 року», — сказав парламентарій.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки розгляне на цьому тижні на засіданні законопроект про «зелених» аукціонах, після чого його можна буде винести в сесійний зал для остаточного затвердження. Однак ряд нардепів блокує затвердження і узгодження поправок, тому доля винесення законопроекту в сесійну залу залишається невідомою.

В кінці грудня 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №8449-д про введення з 2020 року «зелених» аукціонів, які передбачають надання державної підтримки для ВДЕ-проекту тому претенденту, який зможе запропонувати найменший тариф на виробництво енергії майбутнім об’єктом.