У Замбії стрімко зростає кількість церков і пророків різного штибу, які творять «чудеса» і обіцяють місцевим жителям багатство

Про це йдеться в статті автора Deutsche Welle Кеті Сікомбе під заголовком «Продаж чудес у Замбії».

По воді як Ісус: зімбабвійського пастора вбили три крокодили

«Недавнього недільного ранку в середній школі Чіболя, в столиці Замбії Лусаці, в декількох класних кімнатах обслуговувалися понад десяти церков. Шум не давав зосередитися ні на одній з проповідей», – пише вона.

За словами журналіста, сотні людей стеклися в школу, щоб послухати так звані особисті пророцтва – пророк передбачав кожному окремо. І така форма пророцтв дуже подобається місцевим прихожанам.

Найпопулярніші присвячені шлюбові, роботі, багатству і грошам, що дивом з’являються на банківських рахунках. Але пророцтва – це тільки один з товарів, що продаються в цих церквах, зазначає Сікомбе. За її словами, заробляють служителі віри помазанням нижньої білизни, водою, віниками.

27-річна Айда Фірі з Лусакі витратила сотні доларів на молитву про чудеса, але потім визнала, що «деякі люди не знають Бога», оскільки «то, що вони в наші дні називають чудесами, стало бізнесом». «Це не робота Бога, і я можу підтвердити це», – сказав Фірі, додавши, що змінила церкву, щоб все-таки знайти чудо.

Інша мешканка столиці Замбії Ленні Сіамаканда каже, що багато хто не хоче наполегливо працювати, тому замість цього обирає мрію про швидке диво. «Проблема в Замбії полягає в тому, що люди хочуть, щоб хтось міг зробити щось швидко. Вони не хочуть чекати на Бога, тому що Бог робить щось у потрібний час», – сказала вона.

Тому, продовжила вона, в країні з’явилося стільки пасторів і божих людей, які насправді є фокусниками, які займаються обманом заради грошей.

Але нещодавно уряд Замбії депортував Евеберта Ангела, відомого в Зімбабве пророка з Великобританії. Також заборонили в’їзд до країни відомому пророку з Малаві Шеферду Буширі.

Рада Церков в Замбії привітала зусилля уряду з регулювання кількості церков в країні. Генеральний секретар Ради преподобний Сюзанна Матале сказала, що церкви є серйозними інститутами і не можуть приймати людей, які скасовують саму суть їх християнської віри, яка, за словами Матале, спонукає людей наполегливо працювати і робити все можливе, щоб інвестувати в розвиток.

Замбійський міністр у справах релігій Годфріда Сумайла в свою чергу оголосив, що місцеві та закордонні місіонерські місії повинні будуть подати реєстраційні документи та отримати дозвіл уряду.

За матеріалами Deutsche Welle