Хворіти вітрянкою у дорослому віці досить небезпечно, тому важливо вжити заходів, аби не заразитися

Вітрянка або вітряна віспа є гострим вірусним захворюванням, для якої характерні лихоманка і своєрідна висип по всьому тілу. В основному їй хворіють маленькі діти, саме тому її відносять до групи «дитячих» інфекцій. Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет, повторне зараження вітряною віспою буває в дуже рідкісних випадках. У дітей вітрянка протікає набагато легше, ніж у дорослих.

Причини і симптоми

Головною причиною розвитку вітряної віспи є вірус герпесу, який поширюється повітряно-крапельним шляхом. Потрапляє інфекція в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, при контакті з хворою людиною. Потім вірус починає прогресувати і в результаті імунної відповіді, з’являється лихоманка і інша симптоматика захворювання. Леся Никитюк разразилась «истерикой» после поражения на «Танцах со звездами»: Кубок мне

Недуга починається дуже різко зі значного підвищення температури тіла до 38-40 градусів, виникає загальна слабкість організму і головний біль. Але основним явним симптомом є наявність рясної висипки, яка поширюється на всій поверхні шкірного покриву і навіть на слизових оболонках. Така неприємна висип у вигляді невеликих бульбашок з рідиною супроводжується сильним свербінням.

Як не заразитися

При контакті з хворим зараження відбувається майже у всіх випадках. При цьому потрібно пам’ятати, що інфекція виділятися в навколишнє середовище ще до того, як можуть виникнути перші симптоми вітрянки.

У разі якщо дорослі, які не мають імунітету проти вітрянки, знають, що в дитячому садку або школі їхня дитина контактував з хворим однолітком, їм обов’язково потрібно подбати про ретельному ізолювання від вірусу.

Що робити з хворим

— Хворий повинен більшу частину часу проводити в окремій кімнаті;

— Йому необхідно виділити окремий посуд, засоби особистої гігієни та, звичайно ж, постільна білизна;

— Одяг та інші приналежності хворого на вітрянку рекомендується прати окремо;

— У період хвороби слід щодня робити вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів;

— Всім членам сім’ї потрібно користуватися медичними масками і противірусними препаратами для слизової оболонки носа.

Всі ці заходи не гарантують повний захист від зараження вітрянкою, але все ж ефективно знижують ризик зараження. Для профілактики вітряної віспи також широко використовують вакцинацію.

Нагадаємо, названо хвороби, від яких найбільше страждали українці

Як повідомляла Politeka, небезпечна хвороба вирує в Україні: з’явилася нова жертва

Також Politeka писала про хворобу Х: світу загрожує епідемія невідомого вірусу