Судді Майдану засуджували очевидно невинних на догоду та за вказівкою влади. Це було переслідування учасників акцій протестів з метою залякати та створити перешкоди для нових акцій. Більшість з цих суддів є недоброчесними, які вже допускали інші порушення або до яких є питання щодо їх майна

Про це пише Нyser.

Але є серед таких суддів і особи, яким здатність засуджувати невинних на догоду владі передалось на генетичному рівні, пише Антикор. 

Знайомтеся, суддя Подільського районного суду міста Києва – Юрій Григорович Зубець.

У 1993 році він закінчив навчання у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка, але вперше суддею став лише через дванадцять років, коли Указом Президента Ющенка його делегували у Подільський райсуд Києва на п’ятирічний строк. По завершенню каденції Юрія Зубця переобралибезстроково постановою Верховної Ради.

У 2013 році Юрій Григорович виявив бажання перевестися на посаду судді в Апеляційний суд Київської області, але Вища кваліфікаційна комісія прохання не підтримала.

Юрій Зубець є «суддею Майдану», бо 14 лютого 2014 року постановив оштрафувати учасника акцій протесту на 153 грн за невиконання вимоги міліціонера про зупинку.

Власник авто приходив на судове засідання, де пояснював, що у згаданий у протоколі час взагалі не перебував на перехресті вулиць Гайдая та Героїв Дніпра. І хоча жодних доказів вини водія не було, Зубець засудив його. Відомо, що усі документи про начебто вину учасників цієї поїздки були сфальшовані з метою залякування та перешкоджання новим акціям протестів.

Після перемоги Майдану це рішення було скасоване на підставі Закону «Про недопущення переслідування учасників акцій протестів …». Це є підставою для люстрації судді. Однак Зубець не лише не був люстрований, але й вказав у Декларації доброчесності, що на нього не поширюється закон «Про очищення влади» (люстрацію).

І якраз тут варто згадати про батька Геннадія Зубця – Григорія Івановича Зубця. Це відома особистість, якій навіть присвячена стаття у «Вікіпедії». У радянські часи тривалий час був заступником голови Київського міського суду, а в роки незалежності – членом ВККС. Але найбільш відомий він у зв’язку з тим, що засудив хворого дисидента Валерія Марченка до 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання, що фактично стало для нього смертельним вироком. Тому чимале обурення викликало нагородження його у 2017 році Петром Порошенком найвищою державною нагородою – Орденом князя Ярослава Мудрого 5 ступеня. Одразу декілька видань назвало це наругоюнад пам’яттю відомого дисидента.

Ми проаналізували декларації Юрія Зубця за 2014, 2015, 2016,  2017 та 2018 роки. Відомо, що за вказаний період держава виплатила йому винагороди на 1,35 млн грн. Це ледь не весь бюджет родини за вказані роки. Дружина Наталія Зубець донедавна вважалась підприємцем. У 2014-му мала незначний дохід у розмірі 14 434 грн, але потім доходи не декларувалися, хоча під час співбесіди з’ясувалося, що дружина все ж мала прибутки. Юрій Григорович пояснив: «не хотів, щоб помилково було зазначено».

На Наталію Зубець зареєстроване нежитлове приміщення у столиці площею 31,4 кв. м. Нерухомість їй перейшла у 2006 році від управління комунальної власності Київської міської ради, але у паперову декларацію вказаний об’єкт не був внесений. Ось як на це відповів Юрій Зубець: «Я думав, у деклараціях декларується лише приміщення або квартира, де проживаєш і якою користуєшся».

Із 2007 року родина володіє двома квартирами в Києві. Одна з них площею 79 кв. м, інша – 34,1 придбана за 414 100 грн і теж не вписана в паперову декларацію за 2014 рік, що вже є другим порушенням.

Додатково суддя Юрій Зубець із 2014-го має право користуватися комунальним житлом – столичною квартирою площею 30,7 кв. м. Однак навіть це службове помешкання з невідомих причин не декларувалося у 2014-му.

Також нам стало відомо, що батько судді Григорій Зубець придбав квартиру в новобудові майже в центрі Києва площею 47,2 кв. м. Мінімальна вартість одного квадратного метру в житловому комплексі – 1210 дол. США. Отже, вартість вказаної нерухомості могла сягати 56 тис. дол. США, або 1,49 млн грн.

Звідки у Григорія Зубця такі кошти? За нашими даними, пенсіонер у 2000-х роках був працевлаштований у Державній судовій адміністрації, в Національній академії управління та у Академії суддів України. Великих доходів такі посади не передбачали.

Громадська рада доброчесності у своєму висновку згадала про ще одну  цікаву нерухомість. Тесть судді Анатолій Попов придбав квартиру площею 56,6 кв. м у столиці по вулиці Саксаганського. Це одна з центральних вулиць  міста.

ГРД з посиланням на суддівське досьє зазначає, що за останні 5 років дохід тестя склав 8 049 грн, а дохід тещі Надії Попової ще менше – 1 248 грн. У мережі є оголошення про продаж цієї квартири. Вона реалізовувалась під офіс за 100 000 USD (2 678 000 грн). Виникає логічне питання, звідки кошти на коштовну київську нерухомість? Вірогідно, йдеться про матеріальні цінності, набуті сумнівним шляхом.

У 2018 році Юрій Зубець задекларував автомобіль дружини Hyundai Tucson 2011 року випуску за 216 432 грн та батьковий Mercedes-Benz ML 350, який не вносився у паперові декларації.

Син Владислав Зубець має автомобіль HONDA ACCORD. Згідно з порталом «Судова влада України», особу за таким іменем щонайменше двічі зупиняли поліцейські за водіння напідпитку. Вперше такий факт мав місце у березні 2016 року. Результат алкотесту показав 0.97 проміле. Вдруге у грудні 2016 року.

Незважаючи на усі ці недоліки у деклараціях та сумнівність набуття майна, Юрій Зубець успішно пройшов співбесіду у Колегії ВККС у складі В. Устименко (головуюча), П. Луцюка та С. Гладія. Вони відкинули негативний висновок ГРД з просто знущальними аргументами. З’ясувалося, що суддя не декларував майно дружини, бо не підтримує з нею стосунків та не знав про придбання нею цих квартир. А стосовно користування батьковим Мерседесом, то в Рішенні ВККС вказано, що він ним користується з 2015 року, що прямо суперечить деклараціям судді за 2015, 2016, 2017 та 2018 роки, де сам Зубець вказав, що право користування виникло у нього з 11.10.2011.

Те, що Комісія свідомо протягує суддів, які готові виконувати усі побажання влади, відомо давно, але не завжди це відбувається аж настільки очевидно. Наявність Висновку Громадської ради доброчесності змушує підтвердити рішення трійки Комісії на спеціальному пленарному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії. Для того, щоб продовжити обімати свою посаду та отримувати підвищену зарплату Юрію Зубцю потрібно отримати 11 голосів членів Комісії. Ми будемо стежити, чи нещадний каратель протестувальних отримає благословення від Сергія Козьякова та більшості Кваліфікаційної комісії.

Розслідування «PROSUD»