Справа НАБУ щодо «Роттердам+» не має жодної судової перспективи, вже всі визнали, що формула давала найнижчу ціну на вугілля. Про це заявив колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Найнижча ціна, яка була за час незалежності України,- це формула «Роттердам+». Зараз є «Амстердам+» по газу. Це формула, де найбільший хаб, де найбільший йде обіг вугілля. Там не поставляється вугілля, там формується ціна», - сказав Москаль.

Він зазначив, що після скасування формули «Роттердам+» ціна на вугілля різко зросла, і нині державні підприємства закуповують його значно дорожче і переважно за кордоном, що призвело до банкрутства вітчизняну вугільну галузь.

«Фактично завели вугільну промисловість до банкрутства, а тепер всі кажуть: ну, так бачите, яка була нормальна формула, не потрібно її було відміняти. Так потрібно спочатку не кричати, не обливати всіх брудом, а спочатку розібратися», - сказав Москаль.
Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля задля встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для усього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 р. із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

10 липня 2020 р за сприяння Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам +».

Аналогічна формула ціноутворення за принципом імпортного паритету з 2017 року діє в Україні для визначення ціни на природний газ для населення. Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом В.Зеленським) такий підхід для визначення ціни газу для населення - т.з. «Амстердам+». Він також передбачав включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF. З 1 серпня ціни на газ для населення стали нерегульованим, однак принцип імпортного паритету при ціноутворенні продовжив свою дію.