14 листопада відбулася зустріч представників Української Ради Бізнесу і платформи «Бізнес 100» із новопризначеним бізнес-омбудсменом України Марчіном Свєнчіцьким

На зустрічі обговорювалися ефективні механізми взаємодії українського бізнесу з державою. Генеральний директор Асоціації «Українські імпортери побутової техніки» Софія Арасланова ознайомила пана Свентицького зі структурою УРБ і поділилася ключовими пріоритетами, які адвокатує коаліція.

«Українська Рада Бізнесу - це коаліція 80 горизонтально взаємодіючих бізнес асоціацій в 15-ти галузях економіки. Історично УРБ утворилася з кількох дрібніших коаліцій, які виникли після Революції гідності. Ми прийняли рішення працювати разом на одному майданчику. Як це відбувається? Зацікавлена ​​галузь вступає в коаліцію, сама організовує проектну групу і працює над проектом, який цікавить якусь конкретну галузь чи всіх учасників УРБ. Ми об'єдналися навколо порядку денного, навколо цілей і конкретних завдань, які стосуються в рівній мірі всіх учасників Української Ради Бізнесу. Наш вищий орган управління - це Координаційна рада, куди входять всі члени УРБ - керівники бізнес-асоціацій.

Ми формуємо наші пропозиції виходячи з аналізу проблематики, дослідження міжнародного досвіду, аналізу альтернатив та формуємо проекти рішень, які обговорюємо потім із ключовими стейкхолдерами».

Анатолій Долинний, президент Української федерації індустрії безпеки, член НР УРБ зазначив, що топ10 пріоритетів УРБ – це системні інституційні реформи, зокрема: радикальна реформа податкової та митної служби, ліквідація Податкової міліції та інших економічних підрозділів і створення єдиного аналітичного Бюро фінансових розслідувань, заміна дискреційного податку на прибуток податком на виведений капітал, лібералізація трудового законодавства тощо

Член наглядової ради Української Ради Бізнесу Олег Гетман зазначив, що на цей час зареєстровано у Парламенті вже близько 30 проектів, які члени УРБ вважають пріоритетними для поліпшення діяльності малого і середнього бізнесу та над частиною з яких працювали члени УРБ останніми роками. З них близько 10 вже прийняті у якості законів.

Також Олег запропонував спільно з офісом бізнес омбудсмена та Transparency International Ukraine напрацювати комплексні критерії, за якими ми мали б можливість оцінювати рівень корупції у податковій та митній службах – і публікувати цю інформацію щоквартально. Це може бути потужний механізм для забезпечення громадського контролю за реалізацією реформ.

Про взаємодію між бізнесом та силовими структурами держави розповів Президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

«На сьогоднішній день всі силові структури МВС, СБУ, Генпрокуратура, податкова міліція і ще низка структур - мають повноваження прийти і перевірити бізнес. І це відбувається всі ці 28 років. Бізнес цілий рік займається тим, що відповідає на одні і ті ж питання з боку різних органів. Це переростає в тривалі з'ясування стосунків і створює підгрунтя для корупції. Тому всі ці роки бізнес-спільнота відстоювала ідею, що всім правоохоронним органам не повинно бути діла до бізнесу.

Буквально кілька днів назад після тривалих дискусій - було остаточно вирішено на робочій групі парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики, що скоро буде прийнятий закон про створення нової служби – БФР – і тільки вона буде займатися можливими правопорушеннями в економічній і фінансовій сферах. Цей закон буде прийнятий, швидше за все, вже до кінця року. Такі служби є практично у всіх цивілізованих країнах. Для нас настає такий важливий момент, як максимально відкрите і прозоре формування цього органу - щоб туди прийшли професійні й чесні люди. Служба буде перебувати в системі органів Кабміну, під координацією Міністерства фінансів України. А податкова служба країни - згідно з новою концепцією - повинна буде трансформуватися в сервісну службу для громадян і бізнесу».

Володимир Чеповий, співзасновник платформи «Бізнес 100», президент Української бізнес асоціації підкреслив, що їхнє об'єднання - за білий бізнес і за репутаційні підходи. «Ми готові співпрацювати і сприяти виведенню всіх на світлий бік ведення бізнесу, сприяти популяризації ідеї прозорого та чесного ведення бізнесу. Це наше кредо, завдання і місія».

Бізнес-омбудсмен України Марчін Свєнчіцький зазначив, що викладені проблеми не носять суто внутрішньоукраїнський характер. До того моменту, коли Польща стала процвітаючою європейською державою, їм так само довелося зіткнутися з низкою складнощів. Свентицький привітав ініціативи УРБ та підкреслив, що готовий надати сприяти їх реалізації.

За підсумками зустрічі учасники домовились про подальшу співпрацю, проведення наступної зустрічі у широкому форматі з усіма членами УРБ та створення робочої групи з опрацювання можливих варіантів критеріїв для вимірювання рівня корупції у ДПС та ДМС.