Долар подорожчав за підсумками минулого валютного тижня і це тільки початок

Такий прогноз дають експерти.

Так, 19 жовтня курс долара на міжбанку піднявся на 6 копійок, і зафіксувався перед вихідними в рамках 28,14-28,16 грн ./$. Протягом торгів «американець» намагався взяти нову висоту — виходив на 28,1950 грн ./$, однак до вечора відкотився.

На міжбанк з продажем долара вчасно вийшов Нацбанк. Продав, за різними оцінками, близько $ 30 млн. За 28,18-28,19 грн./$.

Скарбники відзначали підвищений попит на долар протягом усіх торгів, і давали йому два пояснення. Перше — закриття покупок валютних облігацій внутрішньої держпозики, яких Мінфін вчора розмістив на рекордну суму під платежі за держборгом — на $ 241 млн. Друге — великі закупівлі імпортерами газу і нафтопродуктів, під які були потрібні чималі суми долара.

Якщо раніше на подорожчання долара грали ще й експортери, які щосили притримували виручку, створюючи додатковий валютний дефіцит. Те вчора їх в цьому не дорікали: кажуть, що виручку активно конвертували як аграрії, так і металурги.

Готівковий ринок вчора дуже швидко реагував на курсове рух міжбанку. Мінімальна вартість «американця» на продажу людям піднялася на 7 копійок — до 28,11 грн./$, її ставили фінансові компанії. А у банків найдешевший долар віддавали по 28,12 грн./$.

Доллар взлетит вверх на следующей неделе, страшные прогнозы сбываются: что дальше

При цьому середня вартість валюти піднялася на 5 копійок — до 28,15-28,25 грн./$. У ній працювало більшість структур. При цьому максимальний цінник на продажу не змінився — 28,30 грн./$.

Викуповували валюту у людей при цьому в дуже широкому діапазоні 27,25-28,10 грн./$.

Експерти відзначають, що населення ніяк не відреагувало на події міжбанку і невеликий рух готівкових курсів. Ніхто не кинувся скуповувати долар, як це зазвичай буває. На готівковому ринку було дуже спокійно.

Відзначається, що здешевлення долара найближчим часом ніхто не чекає. Курс спочатку трохи потопчеться на місці, а потім піде нагору.

Аналітики прогнозують, що швидше за все, в понеділок, міжбанк буде стартувати рамках 28,10-28,15 грн ./$, і навряд чи буде серйозно рости. Покупці не люблять з п’ятниці резервувати гривню під покупки на початку нового тижня, тому великого попиту на долар ми не побачимо. Тому безготівковий долар може залишитися близько рівнів відкриття.

Помітне подорожчання «американця» може початися десь з середи, 24 жовтня, коли фінансисти чекають перших платежів від Держказначейства в рамках відшкодувань по ПДВ. А на піках цих виплат, долар буде виходити на максимум своєї ціни.

Озвучений прогноз, що міжбанк наступного тижня буде торгуватися в рамках 28,10-28,20 грн ./$, хоча деякі експерти налаштовуються і на більш високі цінники.

Так передбачається, що якщо підуть мільярдні платежі по ПДВ і регулятор не буде підживлювати міжбанк доларом, то безготівкові котирування можуть вийти і на 28,30 грн ./$.

Нагадаємо, Кабмін підняв ціни на газ для населення, заплатити зможуть не всі.

Як повідомляла Politeka, субсидіях оголосили війну, влада прийняла жорстке рішення.

Також Politeka писала про роботу за кордоном, куди можна влаштуватися без знання мови.

За матеріалами UBR.ua