Кандидат в народные депутаты Олег Кулинич за 7 лет своего депутатства постоянно фигурировал в топ-скандалах. Давайте их вспомним.

Депутатів багато, а Олег Кулініч один. Новинний портал «Акценти»  вирішив зібрати топ-5 скандалів у яких фігурував народний депутат, аби нагадати вам хто знову йде у парламент, та чим Кулініч там відзначився за попередню каденцію. Адже людину характеризують вчинки…

Голосування за «диктаторські» закони

У січні 2014 року у країні вирувала Революція Гідності. В столиці йшли масові акції протесту проти тодішньої влади. Остання вирішила не йти на поступки та ще більше перекрити протестуючим повітря.

Задля цього вирішено було ухвалати ряд законів, як і в народі названі «диктаторськими». Так, це ті самі закони 16 січня.  Вони передбачали контроль ЗМІ, обмеження прав на протест, заборону допомоги протестуючим тощо.

Тодішня опозиція заблокувала систему роботи голосування «Рада» через яку, за регламентом, й голосують депутати. Тоді правляча коаліція, всупереч регламенту, вирішила голосувати руками. Таке сильне бажання реалізувати задумане було й у Олега Кулініча, який і опинився серед тих, хто підіймав руки за обмеження прав та свобод українців.

Олег Кулинич

Законне незаконне збагачення

Минули роки, але жага Олега Івановича до вислуги перед будь якою владою не згасла. У 2019 році група народних депутатів (серед яких наш герой) звернулись до Конституційного Суду України, аби той перевірив, чи не порушує їх конституційне право на збагачення прийнятий кілька років тому «Закон про незаконне збагачення».

КСУ став на бік низки народних депутатів. Таким чином, тепер депутат може не пояснювати чому його статки збільшились вдвічі за останній рік. Справді, цей клопіт ні до чого. Олег Іванович героїчно захистив своє конституційне право незаконно збагачуватись за чужий кошт.

Захист недоторканності

Боротьба з мітингами та захист свого права на незаконне збагачення це не все, чим відзначився Олег Кулініч під час свого депутатства. Олег Іванович дуже послідовний у голосуванні щодо притягнення своїх колег до кримінальної відповідальності.

Справа у тому що депутати недоторкані, єдиний механізм притягнення їх до відповідальності – це відповідний дозвіл ВР щодо конкретного політика. За останню каденцію Генпрокуратура просила ВР надати дозвіл на арешт наступних депутатів:

  • Станіслав Березкін;
  • Олександр Вілкул;
  • Сергій Дунаєв;
  • Максим Поляков;
  • Борис Розенблат;
  • Андрій Лозовий;
  • Євген Дейдей;
  • Олександр Онищенко.

У всіх цих питаннях Олег Кулініч голосував проти арештів своїх колег. Усіх колег підозрювали у корупційних справах й нанесенні збитків бюджету, проте Олег Іванович знає принцип «кругова порука».


Мільйонні пільги

Поки ви радієте субсидії, то мільйонер Олег Кулініч отримав за 4 роки 1,2 млн грн відшкодування з бюджету на виконання депутатських повноважень. Тобто, йдеться не про заробітну плату (це ще мільйон гривень за 4 роки).

Йдеться про різноманітні компенсації. Так, мільйонер Олег Кулініч, маючи дві квартири у Києві, декларував компенсацію проживання в готелі (200 тис грн з бюджету). Також компенсація проїзду та інше. Олег Кулініч на повну користується пільгами, попри немалу заробітну плату й мільйоні статки, що вказані у декларації.

Загалом його робота обходиться бюджету країни у 2,2 млн грн – це капітальний ремонт будь-якої центральної вулиці у 147 окрузі.


Приховував бізнес

Олег Кулініч фігурував серед 54 депутатів, які у 2014 році «забули» вказати свій бізнес у декларації. Нагадали йому про це журналісти. Можливо він зробив це тому, що має конфлікт інтересів, адже є членом аграрної комісії у Верховній раді.

І хоча в декларації Олег Кулініч забуває про свій аграрний бізнес, але в законотворчій сфері – ні. Майже всі ініціативи Кулініча стосуються аграрної сфери. Загалом, йдеться захист орендарів землі від власників ділянок. Наприклад, заборона зміни умови оренди й автоматичне продовження її дії після смерті власника ділянки.

Ми зібрали 5 фактів, які характеризують діяльність Олега Кулініча та його мотиви у Верховній раді. Мільйонер-феодал лобіює свої інтереси, захищає своїх колег та отримує мільйони гривень компенсації навіть за проїзд.

Крім цього, Олег Кулініч не раз був пійманий за кнопкодавством, хоча Конституція вимагає лише особистого голосування. Тобто, він входить до переліку 70 нардепів, які грубо порушують Конституцію країни. Проте, це вже як бонус до вищеперерахованого.

Чи потрібно країні ще 5 років утримувати депутата, який захищає незаконне збагачення й недоторканність – питання, на яке потрібно дати відповідь вже цього місяця.

Олег Кулинич