Нещодавно Вища кваліфікаційна комісія зробила спробу врятувати суддю Інну Грибан від звільнення.

Як повідомляє Антикор, оскільки для подолання негативного висновку Громадської ради доброчесності не було необхідного мінімуму голосів, довелося оголосити перерву і викликати відсутнього члена в терміновому порядку. Однак Інна Грибан не єдина для розгляду кандидатури якої потрібен повний склад комісії.

Знайомтеся, суддя Господарського суду Київської області – Павло Володимирович Горбасенко.

Після здобуття вищої юридичної освіти Павло Горбасенко працював юрисконсультом у ТОВ «Підприємство «Будінвест» луганчанина Олександра Олійника. У 2007 році протягом одного місяця був на тій же посаді у будівельному ТОВ «Трієст» Бєлова Сергія та Пархомової Ірини. Невдовзі перейшов на роботу секретарем судової палати та помічником судді у Вищий господарський суд України.

У Господарський суд Київської області на п’ятирічний строк Павла Володимировича призначив президент у 2010-му. Згодом Верховна Рада продовжила йому повноваження. Після Майдану протягом десяти місяців обіймав посаду заступника голови. 

Ми проаналізували задекларовані доходи судді за 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 та 2018 роки. Окрім державної зарплати, Павло Володимирович за вказаний період мав виручку 1,84 млн грн від продажу земельної ділянки, квартири та гаража. Загалом, за сім років він заробив 3,38 млн грн включно з прибутками від викладацької діяльності та соціальними виплатами.

Горбасенко перебував у шлюбі зі Свириденко Ганною Вікторівною, але нібито розлучився. Але, за даними Громадської ради доброчесності, це розлучення є дуже сумнівним. Так 24 грудня 2014 вони розлучились, а вже через 5 днів разом поїхали в Європу. Загалом члени ГРД після розлучення нарахували 14 спільних поїдок за кордон. А в лютому 2017-го у них народилась спільна дитина і вони вже подорожували разом з дитиною та тещею. Тобто фактично сімейні стосунки збереглись, але от у декларації ви екс-дружину не побачите.

У період з 2012 по 2013 роки вона отримувала незначну зарплату, прибуток від підприємництва, дохід від продажу майна та дивіденди.

Якщо вірити задекларованим Павлом Горбасенком відомостям, то у його власності дві великі квартири в Києві площами 116,90 та 136,10 кв. м та паркомісце. Все майно подароване матір’ю у часи перебування на посаді судді. Під час співбесіди суддя повідомив, що Горбасенко Тетяна Григорівна –  домогосподарка, а все майно, каже, нажиток батька Володимира Ілліча.

З реєстру ми довідалися, Тетяна Григорівна, коли була  домогосподаркою, у 2010 році звела маєток площею 802 кв. м у селі Лебедівка Київської області. Розміщений він на трьох ділянках сумарною площею 0,55 га. Ось як виглядає будинок із висоти.

Що ж відомо про батька Горбасенка Володимира Ілліча? Ось цитата зі співбесіди: «Батька на даний момент немає в країні», про нього конкретно – ані слова. Виявилося, після анексії Криму він успішно перереєстрував бізнес за російським законодавством. У реєстрі юросіб РФ ми знайшли дві компанії: ООО «Севеленастрой» та ООО «ЮГ Инвест», де співзасновником значиться Горбасенко Володимир Ілліч. Отже, батько – платник податків у бюджет окупаційної влади, а суддя зробив вигляд, що цього не знає або вирішив не говорити зайвого.

До речі, у Ялті, де зареєстрована одна з фірм, на батьку значиться квартира загальною площею 332 кв. м, придбана уже після проведення фейкового «референдуму» на півострові.

Під час співбесіди з ВККС суддя Горбасенко стверджував, що проживає один. Нібито зі своєю колишньою дружиною не об’єднаний спільним побутом, хоча мають дитину та разом подорожують за кордон.  Нині Ганна Свириденко депутат Київради. Після завершення ВНЗ працювала юрисконсультом та директором у ТОВ «Юридична фірма «Добродії» Кривобока Василя Яковича.Про його сина прокурора та по сумісництву земляного магната Юрія Кривобока у нас була окрема стаття.

Нам не зрозуміло, чому, але довгий час юрфірма батька прокурора була прописана у квартирі, яка належить Ганні Свириденко. Цілком можливо, Свириденко і Кривобок значно ближчі, ніж просто бізнес партнери. Ось цікавий факт: у 2009 році родина Кривобоків скористалася правом безкоштовної приватизації землі у Софіївській Борщагівці під Києвом. Отримавши 16,6 га полів, що значно більше, ніж дозволено по закону, частина була продана приватному забудовнику. Так от, разом із Кривобоками землю під господарство отримала безплатно Ганна Свириденко і потім швиденько продала. За даними видання «Наші гроші»,  Госпсуд Київської області, де уже працював чоловік Павло Горбасенко, став на сторону Софіївської сільради, яка успішно відбилася від небажаного для неї (та прокурорської родини) претендента на землю.

Громадська організація «Правозахист Оболоні», заснована Ганною Свириденко вже після Революції Гідності, отримала з бюджету Києва понад пів мільйона гривень на соціальний захист населення, благоустрій та освіту. Це офіційні відомості КМДА.

Ганна Свириденко суттєво покращила свій майновий стан у відносно молодому віці. Судіть самі: у її декларації за 2018 рік вписана одна земельна ділянка в Києві та п’ять у Криму. Там же два просторі садові будинки: 314,6 та 322,4 кв. м. У столиці вона має велику квартиру площею 155 кв. м з чотирма машиномісцями на одну автівку. Що це: результат роботи у юрфірмі чи вигідні зв’язки з родиною Кривобоків? Зі слів Павла Горбасенка, дружина – «різнопланова особистість».

Також із декларації депутатки відомо, що вона вклала 2,52 млн грн у Вінницьке ТОВ «Бонус У», де її бізнес-партнером є Нешик Степан Степанович. Раніше він працював заступником керівника виконавчого апарату Вінницької облради та є чоловіком судді Апеляційного суду Вінницької області.

За даними ресурсу «Clarity-project», ТОВ «Бонус У» — учасник та переможець семи безконкурсних закупівель на суму 950 258.85 грн винятково у відділі освіти Літинської РДА та Літинської сільради Вінницької області, який займається постачанням хлібобулочних виробів у школи району. Ось специфікацію до однієї з угод:

Суддя Павло Горбасенко у майнову декларацію за 2018 рік вписав лише одну автівку, якою має право користуватися – VOLKSWAGEN GOLF. Вона належить Бородаю Сергію Миколайовичу та оцінюється в 149 000 грн. А от Ганна Свириденко з 2015-го не шкодує пального на елітний RANGE ROVER SPORT вартістю 1,64 млн грн, який належить Наумочкіній Ользі Вікторівні.

Вища кваліфікаційна комісія за результатами засідання визнала Павла Горбасенка таким, що відповідає обійманій посаді. Навіть оцінила його досить високим балом, а саме 845,75, тобто Павло Володимирович отримав суттєво більше за колег. 26 червня відбудеться пленарне засідання, де його кандидатуру розглядатимуть усі члени Комісії. Минулого разу члени Комісії зробили усе, щоб нашкребти 11 голосів для протягування недоброчесних. Чи вдасться протягнути Павла Горбасенка – дізнаємося вже незабаром.