США не погодяться врегулювати конфлікт на Донбасі таким чином, який вигідний Росії

Про це заявив доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Наджос, коментуючи зустріч спецпредставника Держдепартаменту США Курта Волкера з помічником президента РФ Володимира Путіна Владиславом Сурковим.

Путин согласился на бегство с Донбасса, обсуждаются детали (видео)

«Волкера призначили відносно недавно, але він вже здійснив кілька візитів в Україну, побував на лінії розмежування сторін, відвідав РФ і вчора провів переговори в Мінську. Крім цього, був істотно розширений пакет антиросійських санкцій США. Вперше за багато років на День Незалежності України до нас приїде міністр оборони Сполучених Штатів. Все це заслуга у тому числі і Волкера. Ми можемо тільки здогадуватися, про що він говорив з Сурковим. Але Волкер пожвавило ситуацію навколо врегулювання конфлікту на Донбасі. Зараз все буде крутитися навколо виборів президента РФ. І навряд чи американці зроблять подарунок Путіну, вирішивши конфлікт на сході України так, як це влаштувало б Москву. Такого не буде», – зазначив Наджос.

Він акцентував увагу на тому, що ключові питання по Донбасу будуть прийматися виключно в рамках нормандського формату.

«Американці розуміють, що Україна зіткнулася російською агресією, тому вибори на Донбасі можна буде провести тільки після того, як буде перекрита кордон. Ось від цього вони і будуть відштовхуватися. До того ж, ми бачимо, як зараз активізувалися розмови про надання Україні летального зброї. І знову-таки, серйозно про це заговорили при Волкере. Він однозначно не грає на Росію. Ключові питання по Донбасу будуть прийматися в нормандському форматі, а не на зустрічах Волкера і Суркова. Нормандський формат зараз не працює, тому американці намагаються витягнути його з глухого кута. США говорять з РФ з позиції сили», – підкреслив Наджос.

21 серпня тригодинні переговори Суркова з Волкером пройшли в Мінську в закритому для журналістів режимі. Американський дипломат поки не давав коментарів. Представник Росії назвав зустріч «корисною і конструктивною».

Нагадаємо, лідер політичної партії «ОСНОВА» Андрій Ніколаєнко заявив, що для того, щоб «дотиснути» Росію, нашій країні слід провести кулуарні переговори з низкою світових лідерів

Як раніше писала Politeka, народний депутат Антон Геращенко заявив, що під час спілкування з Волкером той дав зрозуміти, що зараз основним завданням є, не втрачаючи прав на Крим, повернути Донбас, а також відшкодування Росією коштів за його знищену інфраструктуру.

Джерело: «Гордон«