Загальна кількість українців, яких торкнеться липневий перерахунок пенсій, складе більше 813 тис. осіб, або близько 7% від усіх пенсіонерів країни

Про це йдеться у відповіді Пенсійного фонду України.

Так, за станом на 1 січня 2018 року в Україні було 11 млн 711 тис. пенсіонерів.

На сьогодні пенсіонерів-донорів, які мають право на надбавку, налічується понад 52 тис. Осіб, людей, які отримують соціальну пенсію, — більш 742 тис., які отримують максимальний розмір пенсії — понад 19 тис.

«Зазначеним категоріям осіб будуть проведені відповідні перерахунки з 1.07.2018 року», — сказано в документі.

Перш за все підвищення пенсійних виплат торкнеться осіб, які мають статус почесного донора України, що дає право на отримання надбавки до пенсії в розмірі 10% від прожиткового мінімуму. Для таких осіб розмір надбавки підвищиться з 170 до 177,7 грн.

На підвищення виплат можуть також розраховувати особи, які отримують максимальні пенсії, розмір яких зараз становить 13 730 грн. З 1 липня вони будуть отримуватимуть 14 350 грн на місяць.

пенсионер

Підвищення виплат чекає також українців, які досягли пенсійного віку, але не мають достатньо страхового стажу для отримання мінімальної пенсії. Такі особи отримують соціальну пенсію на рівні прожиткового мінімуму, який на сьогодні становить 1373 грн. З наступного місяця їм нараховуватимуть по 1435 грн на місяць.

Нагадаємо, економічний експерт Юрій Гаврилечко заявив, що підняття мінімальної пенсії та мінімальної зарплати неминуче позначиться на цінах на харчі.

«Саме це підвищення мінімальної пенсії не потягне за собою підвищення цін на харчові продукти. Воно взагалі ніяк не вплине на динаміку цін. Якщо розібратися, то це підняття мінімалки взагалі ні на що не впливає», – сказав експерт.

Джерело: Апостроф