И снова 122 избирательный округ (Жолковский и Яворивский районы) всколыхнул всю страну. Это один из самых скандальных округов в стране – ведь здесь местная чиновничья мафия всей компанией собралась в Раду. И война идет очень ожесточенная, ведь на весах не просто кресло нардепа, а неприкосновенность которая должна спасти каждого от длительных тюремных сроков. Как удалось узнать журналистам, одним из наи более одиозных кандидатов оказался местный депутат-бизнесмен Виталий Андрейко.

Об этом сообщает «Политрада«.

Віталій Андрейко – особа дуже відома в усьому Яворівському районі, а особливо у Новояворівську, де він прибрав під свій контроль практично усі сфери життєзабезпечення міста. І це не дивно, адже він місцевий депутат, а значить всі повинні йти до нього вклонитися — незалежно хочеш ти торгувати на місцевому базарі чи відкрити власну справу. Ніхто йому не указ.

Ба навіть місцеве керівництво вважає за краще утримуватися від конфліктів. Тай навіщо, Андрейко очолює постійну комісію з питань економіки, бюджету, фінансів і входить до президії райради. Допомагає чиновникам вирішувати бюджетні питання, звісно за окрему подяку.

От що, а «працювати» з фінансами він вміє добре. За час своєї кар’єри працював у державному казначействі в Новояворівську. Де й почав освоювати схеми та обріс потрібними зв’язками. Саме ці навички та друзі допомогли йому зробити стрімку кар’єру у місцевому відділенні ПриватБанку.

Він був його керівником цілих 10 років. Місцеві мешканці добре пам’ятають ті часи, коли у пенсіонерів частенько зникали гроші з карток, коли майже за всі операції брали невідомо звідки намальовану комісію, коли подовгу не могли зняти кошти з карток, тому що Андрейко крутив їх на депозитах.

А хто починав качати права, взагалі ризикували залишитися без коштів, банальна банківська помилка і гроші зависали на місяць або два. І це чудово розуміли місцеві підприємці. Тому, коли у 2010 році Андрейко вперше пішов у райраду, його примусово підтримали.

Депутатство в часи Януковича не пройшло для Андрейко непомітним. «Талановитого» економіста-шахрая примітили зі столиці. Подейкують, що саме він вів чорну бухгалтерію для місцевих регіоналів та їх поплічників. Спритно відмивав кошти отримані з контрабанди та вирубки лісу.

Будівельні схеми

Справи йшли настільки добре, що вже 2014 року Віталій Андрейко розпочинає власний будівельний бізнес. Він вже – директор та кінцевий бенефіціар приватного підприємства «Комфортмістобуд», яке займається будівництвом у місті Новояворівськ.

Але найбільше вражає, що будувати Андрейко почав не будиночки, а відразу цілий квартал. І це, будемо відвертими, у депресивному регіоні. Новобудовою-велетнем, за місцевими мірками, став ЖК «Приозерний». Будівництво шести будинків на сто сорок квартир, яке планують завершити в 2020 році.

Навіщо? Все дуже просто, чим більший об’єкт, тим більше коштів на ньому можна заробити. І мова йде не лише про продаж квартир. Хоча ціна на них захмарна, за квартири просять від 1 до 1,5 мільйони гривень!

Справа в тому, що повторно обравшись у 2015 році до райради і очоливши постійну комісію з питань економіки, бюджету, фінансів Віталій Андрійко зумів протягнути на сесії кілька рішень про субвенцію з місцевого бюджету на будівництво комплексу. Все обставили так ніби тут будується соціальне житло для черговиків, бюджетників та військових. За різними даними депутат отримав 220 мільйонів гривень та уникнув від сплати податків.

Друга частина схеми: продаж квадратних метрів на етапі котловану. Люди вклали кошти, але й досі не можуть заїхати у своє житло. Та чи їх воно, взагалі, ще не зрозуміло. Адже соціальні квартири продавати заборонено. Тож попереду назріває гучний будівельний скандал. За махінації Андрейко доведеться відповідати.

За час депутатства не гребував кандидат у нардепи і іншими махінаціями. Приміром, один такий випадок наробив галасу у Новояворівську. Бюджетними коштами Андрейко розпоряджається досить специфічно.

На реконструкцію спортивної школи було виділено чотириста тисяч гривень. При цьому навчальний заклад вже до цього отримав сто тисяч гривень. Така велика сума була виділена через неуважність Віталія Андрейка. Саме так він пояснив колізію. Хоча насправді 400 тисяч пішли саме у його будівельну компанію, яка взяла підряд на ремонт. Звісно, що гроші були банально відмиті та переведені через низку фірм на інші рахунки.

Рятівна Рада

Не дивно, що він так настирно рветься у Раду, щоб сховатися за депутатською недоторканістю. Заради своєї свободи Андрейко не пошкодував 1 мільйон доларів. За нашою інформацією, саме таку суму він заплатив, щоб потрапити до партії «Голос» Святослава Вакарчука і мати можливість балотуватися в Раду. Зараз так модно намагатися сховати своє справжнє обличчя за популярними політичними гаслами.

А врахуйте витрати на передвиборчі перегони. За оцінками експертів, щоб обратися у Верховну Раду по мажоритарці, кандидату потрібно витратити не менше 2,5 мільйонів доларів.

Питання дуже просте: звідки у депутата райради такі гроші. Адже у своїй декларації він зазначив, що бізнес майже нічого не приносить. З маскарадом бідного та чесного він перестарався: написав, що сукупний дохід родини складає трохи більше 70 тис. грн. Та навіть з огляду на це, родина тримає готівкою 50 тис. доларів та 30 тис. євро. Володіє низкою квартир загальною площею понад 250 кв. м. Пересувається подружжя Андрейко на двох елітних позашляховиках BMW.

З усього видно, що районний депутат вже звик до розкошів і змінювати своє життя не бажає. А головне не бажає жити чесно та відповідати за свої вчинки. Для досягнення цілі – повної безкарності – Андрійко готовий на будь-які кроки. Наші джерела повідомляють, що його команда вже підготувала схему по скупці голосів. Можливо люди і піддадуться спокусі. Але тоді потрібно бути готовим, що наше життя зміниться і далеко не в кращий бік.