З 1 січня 2019 року в Україні почали діяти зміни до законодавства, згідно якого інтереси громадян чи компаній у судах всіх інстанцій мають право представляти виключно адвокати. Про плюси та мінуси такої «реформи», поради, як обрати адвоката та виграти справу, «Знай» попросив розповісти Олега Наливайка — відомого адвоката, засновника юридичної компанії «Стратег», яка багато років є лідером у галузі надання юридичних послуг, співпрацює з відомими світовими компаніями, обслуговує значну частину вітчизняного банківського сектору, відстоює інтереси та права фізичних осіб у судах усіх інстанцій.

Сучасне життя неможливо уявити без послуг кваліфікованих юристів, пише Знай.юа. Саме вони допомагають нам розібратися в тонкощах правових процедур. Їхня допомога потрібна майже в усіх питаннях, — починаючи від створення власного бізнесу і закінчуючи вирішенням побутових проблем: оскарження необґрунтованих рахунків за комірне, допомога при ДТП, вирішення конфліктів з органами влади та роботодавцями, одруження та розлучення, оформлення спадщини та навіть банальні суперечки між сусідами за розмежування ділянок.

Раніше з усіма цими питаннями люди йшли до юристів, отримували консультацію, а, якщо було потрібно, юристи представляли їх у суді. Загалом і зараз робити це ніхто не забороняє, проте є один важливий нюанс — інтереси клієнтів в судах можуть представляти виключно адвокати.

— А що ж тоді змінилося, в чому суть реформи?

— Почнемо з того, що кожен адвокат — це юрист, але не кожен юрист — адвокат. І зараз саме ця деталь є надважливою. Реформа законодавства насправді розпочалася ще три роки тому. Тривала вона в три етапи. З 1.01.17 р. виключно адвокатам був делегований захист у Верховному суді та судах касаційної інстанції. Наступний етап — з 1.01.18 р. — це апеляційні суди. І завершальний — 1.01.19 р. — суди першої інстанції. І тепер, якщо людині потрібно звернутися до суду, вона може це зробити виключно через адвоката. Саме такі результативні зусилля посилюють в Європі нашу репутацію як молодої та ефективної професійної організації, а також мотивують європейців на подальшу практичну підтримку наших реформаторських кроків.  Повірте, за ці три роки юристи, які мали бажання продовжити працювати в юриспруденції, мали досить часу, щоб скласти іспити і отримати адвокатське посвідчення.

— Але навіщо це було потрібно, хто від цього виграв?

— Якщо ми хочемо жити в європейській країні, де поважають права людини, то потрібно адаптуватися до європейської практики, тому що їхня користь доведена багаторічним досвідом роботи, наприклад, німецької адвокатури.

Настав час усім українцям подумати про свій захист, придивитися для себе родинних адвокатів із різних напрямків, з яким буде налагоджена пряма комунікація і в будь-якому випадку, вдень чи вночі, якщо щось виникає, він піднімається і приїжджає на допомогу. Щоби потім, коли, не дай Боже, з’явиться  потреба, не виникало паніки і було чітке розуміння, до кого звертатися, тому  що є багато саме вузькогалузевих спеціалістів: господарське,  цивільне, кримінальне, адміністративне. Тут, як і в медицині: всі медики вчили анатомію людини, але до кожного лікаря ми йдемо відповідно за профілем. Це не означає, що адвокату потрібно кожен місяць платити, просто потрібно мати в телефонному записнику контакти  перевірених  адвокатів, у яких  є  репутація та досвід.

— Поки зрозуміло, що адвокати у виграші, адже без них діла не буде. А що ж тоді громадянам? 

— Як відомо, процес отримання статусу адвоката є складним (потрібно скласти кваліфікаційний іспит, пройти стажування, нести відповідальність за свою діяльність з надання правової допомоги в рамках дисциплінарних процедур та ін.)

Однак бізнес має розуміти, що на відміну від юриста, діяльність якого не регулюється законом, адвокат як юридичний радник має цілу низку  вагомих переваг:

— відносини клієнта та адвоката захищені законом (адвокатська таємниця);

— адвокат несе повну дисциплінарну відповідальність за можливі порушення закону, в певних ситуаціях, коли клієнт незадоволений якістю наданих юридичних послуг або вважає, що його обманули, він може звернутися до кваліфікаційно-дисциплінарних комісії регіонів, якщо має обґрунтовані  претензії до  роботи адвоката. Направити таке звернення може будь-хто, кому відомо про провину адвоката, протягом року. Комісії можуть вдаватися і до таких заходів: позбавлення свідоцтва на право вести адвокатську діяльність або припинення дії на строк до одного року. І це може призвести до втрати адвокатом  права практикувати (за умов монополії кожен адвокат цінуватиме свій статус, тому що його втрата  означатиме для нього втрату професії та бізнесу, і адвокатів це неабияк дисциплінує);

— адвокат наділений цілим рядом спеціальних прав, які розкривають широкі можливості для захисту інтересів клієнта (наприклад, адвокатський запит за ненадання відповіді, на який встановлена адміністративна відповідальність);

— адвокат зобов’язаний постійно підвищувати свою кваліфікацію (постійне оновлення знань є не тільки вимогою законодавства до адвокатів, але просто умовою успіху будь-якої кар’єри в наш час);

— адвокат має доступ до цілого ряду державних реєстрів, що спрощує та пришвидшує роботу над запитами клієнта.

Усі ці та багато інших переваг адвокатури перед нерегульованим ринком юридичних послуг є нормою в розвинених країнах та гарантією високої якості правової допомоги.

Також вважаю, що після надання адвокатурі виняткового права на представництво в суді важливо впровадити страхування професійної діяльності адвокатів як обов’язкову умову її здійснення.

Це нова ідея для українського законодавства, і я є активним прихильником її впровадження. Страхування — необхідний етап на шляху подальшої інтеграції в європейське адвокатське професійне співтовариство і затвердження європейських стандартів захисту прав громадян.

Для прикладу, за законодавством Німеччини адвокати в обов’язковому порядку здійснюють страхування своєї професійної відповідальності. Допускаються й попередні угоди адвоката з клієнтом про обмеження відповідальності. Французький закон про організацію професії адвоката 1991 передбачає обов’язкове страхування його професійної цивільної відповідальності . У Законі встановлено мінімальний розмір страхової суми в розрахунку на одного адвоката, а в договорі може бути передбачений мінімальний поріг страхового відшкодування в межах суми, що підлягають сплаті чергових страхових внесків.

— Досить жорсткі умови, але ж існує ризик, що й ціни на послуги адвокатів можуть зрости.

— Важливий не скільки фінансовий момент, стільки професійний. Адже реформа стане фільтром, який не пропустить некомпетентних юристів, які починають представляти людей у судах і не виконують узятих на себе зобов’язань, безграмотно ведуть процес, завалюють суди безперспективними позовами. При цьому для них не передбачено жодної відповідальності перед клієнтами — це просто вільні приватні підприємці, і вони надають послуги  різної якості.

Проте людям не потрібно впадати у відчай, якщо немає грошей на адвоката.

28 серпня 2018 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які конкретизують окремі питання надання такої допомоги.

Безоплатну вторинну правову допомогу можуть отримати так звані  соціально вразливі групи населення: малозабезпечені, пенсіонери, інваліди, малолітні та неповнолітні, ветерани війни та учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, біженці, недієздатні та особи з обмеженою дієздатністю, а ще ті, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та реабілітовані відповідно до законодавства, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Згідно зі змінами вторинна допомога окремим суб’єктам права надаватиметься не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами, виданими центрами БВПД, одночасно. Визначено категорію справ, представляти інтереси в яких, крім адвокатів, можуть працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • у спорах, що виникають із трудових відносин;
  • у спорах щодо захисту соціальних прав;
  • щодо виборів та референдумів;
  • у малозначних спорах;
  • в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Повноваження працівника Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги як представника суб’єкта права на БПВД підтверджуються наказом Центру та довіреністю відповідно до вимог процесуального законодавства.

— Повернімося до запитання, навіщо у телефонній книзі мати контакти адвокатів. Адже потреба в їхніх послугах у людей може виникати раз на 5-10 років?

— Це дійсно так. Але припустімо, що вам терміново потрібні послуги адвоката. Ви знайшли когось через інтернет, але адвокат може бути завантажений на три місяці наперед і фізично не зможе вам допомогти. В такій ситуації я раджу працювати з юридичними компаніями, які у своєму запасі мають велику кількість професійних адвокатів і які адмініструють їхній час. Ба більше, при зростанні навантаження вони можуть собі дозволити долучати до своєї команди ще адвокатів. У такий спосіб клієнт не відчуває дискомфорту.

В юридичних компаніях працюють юристи по окремих напрямках в законодавстві (одні ведуть претензійну роботу, інші — договірну, треті — фахівці в кримінальному праві, четверті — в адміністративному тощо), все це в комплексі дає перевагу перед просто адвокатом. Плюс юридична компанія зможе вам надати допомогу в максимально стислі терміни, вона не йде у відпустку, не хворіє, будь-який юрист нашої компанії завжди зможе підхопити справи клієнта і вести їх далі, тому що всі — одна команда; і відповідальність, і якість є основним принципом. Можу вам довести на прикладі моєї компанії ЮК «Стратег». Юридична компанія завжди несе відповідальність за свою репутацію, якою вона дуже дорожить, — це додаткова гарантія якості надання послуг.

— Окрім гарантій якості і зручності від великої кількості адвокатів, юридичні компанії ще мають переваги? На що можуть розраховувати клієнти?  

— Юридична компанія, отримуючи кошти на розрахунковий рахунок, завжди видає відповідні підтверджуючі документи. Надання правової допомоги дає можливість клієнту частково чи повністю мінімізувати свої витрати, які будуть понесені через залучення висококваліфікованого адвоката для захисту своїх прав та інтересів. Звичайно, — у випадку перемоги . Виходить, клієнт не тільки відновлює свої права та інтереси, а ще й  може відшкодувати понесені витрати, що для цього знадобилися, за рахунок порушника. Це є досить виправданим і справедливим. Для юридичних осіб вигідніше працювати з юридичною особою, яка є платником ПДВ. Наша компанія вже 10 років є платником ПДВ, клієнту видається податкова накладна, цим він зменшує податкове навантаження,  це і, безумовно, вигідно замовнику.

— Що ви маєте на увазі під компенсацією від сторони, що програла? Про що взагалі йде мова, коли говорять «судові витрати»?

— Це, звісно ж, судовий збір та витрати, пов`язані з розглядом справи, до яких, безумовно, відносяться і витрати на професійну правничу допомогу.

ЮК «Стратег»  разом з першою заявою по суті спору подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує нас у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

Зрозуміло, що суд не дозволяє формувати необґрунтовану високу ціну, розмір витрат повинен бути співмірним зі складністю справи та виконаними адвокатом роботами (послугами), часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (послуг), обсягом наданих послуг та виконаних робіт, ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання цих вимог суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу.

Це дуже гарний інструмент, але в нашій країні зазвичай про це не думають, головне — виграти. Ось в таких деталях і складається якість надання юридичних послуг.

— Якщо людині раптом знадобився адвокат, — це завжди стресова ситуація. Щоб не розгубитися, що слід знати?

— Наведу конкретні приклади з досвід роботи ЮК «Стратег». Насамперед ми надаємо безкоштовну юридичну консультацію. Вивчаємо питання і готуємо висновок, чи є позитивна судова перспектива у справі. Ця відповідь є письмова і обґрунтована чинним законодавством і практикою Верховного суду. У будь-якому випадку клієнт повинен розуміти, на що варто сподіватися, чи варто витрачати кошти і знати, що це довготривалий процес.

Щоб зв’язатися з нами, достатньо зайти на сайт і в розділі «Безкоштовна консультація» поставити своє запитання. Також запитання можна ставити в мережі Facebook. Можу сказати, що за рік ми опрацьовуємо понад 300 безкоштовних звернень. Також можна поцікавитися щодо вартості наших послуг. Що дозволить клієнту  прийняти зважене рішення щодо подальших його дій. Це є наша певна десятина суспільству, для того щоб захистити наших громадян.

До речі, ми запровадили в себе ще один вид співпраці. Бувають випадки, коли людина вже не готова витрачати кошти або зневірилась у виграші. Тоді ми безкоштовно вивчаємо кейс і якщо бачимо, що справу реально виграти, пропонуємо, що можемо відстояти інтереси клієнта за певний відсоток від реально повернутих коштів чи майна. Зазвичай це від 10 до 30%. Тобто від успіху. Для багатьох це вихід із ситуації.

— ЮК «Стратег» цього року відзначає 10 років своєї успішної роботи. І наразі ми від багатьох чуємо схвальні відгуки про вас, ба більше, знаємо, що компанія підписала цілу низку вагомих контрактів, якими в Україні мало хто може похвалитися. 

 — Нашій компанії вже 10 років, і в нас є досить потужні здобутки. На сьогоднішній день ми працюємо з п’ятьма банками, надаючи послуги їхнім VIP-клієнтам: AT «Альфа Банк» — А-клуб,

АТ «Укргазбанк» — Premier Bankig, АТ «Укрбудінвестбанк»,

АТ  «Індустріалбанк», AT  «Правекс Банк». І ще три угоди з банками на стадії підписання. Тобто можу сміливо сказати, що в цьому році ЮК «Стратег» буде юридичним партнером більше ніж в 10% фінансових установах країни. Вважаю це нашим великим здобутком. Також ми є юридичним партнером компанії

Mastercard concierge. Надаємо письмові юридичні консультації для власників преміальних картoк Mastercard.

Довідка. ЮК «Стратег» спеціалізується на господарському, цивільному, адміністративному праві — це конфлікти з державними органами влади, сімейному, спадковому та інтелектуальному праві. Тобто охоплює понад 90% потреб громадян. Мета компанії   — захистити право людини.