Появилась версия причины аварии «Союза»

Пуск ракети-носія «Союз-ФГ» з транспортним пілотованим кораблем «Союз МС-10» стався 11 жовтня о 11:40 за московським часом з майданчика №1 (на Байконурі її називають Гагарінський старт).

Стикування з орбітальною станцією планували на 17.44. Неполадки почалися на 123-й секунді польоту. При відділенні бічних блоків першого ступеня від центрального блоку другого ступеня аварійно відключилися двигуни другого ступеня.

На борту тримісного «Союз МС-10» знаходилися космонавт «Роскосмосу» Олексій Овчінін і астронавт НАСА Тайлер Ніколас Хейг. На третьому кріслі був вантажний контейнер з продуктами харчування для космонавтів.

Як повідомили в ЦУП, автоматика космічного корабля спрацювала без заминки — головна частина ракети розділилася на відсіки, викид парашута стався згідно з програмою, включився аварійний радіомаяк. Капсула приземлилася в казахському степу в 25 км від аеродрому Жезказган.

космонавты, авария, Казахстан

Під час позаштатної ситуації космічний екіпаж відчув шестикратні перевантаження.

Прибула н місце приземлення капсули рятувальна група переконалася, що екіпаж живий і термінової госпіталізації не потребує. Медики оцінили стан космонавтів як «в цілому задовільний».

На Байконурі створена експертна група, яка з’ясовує причини аварії. І хоча розглядаються кілька сценаріїв, офіційно причину поки не називають.

Анонімні джерела стверджують, що аварія сталася через погані кріплень при відділенні другого ступеня — вони могли зачепити центральний блок і тим самим спровокувати втрату орієнтації другого ступеня. В такому випадку автоматика навмисно вимкнула двигуни, щоб уникнути вибуху паливних баків.

Подібна аварія з «Союзом» сталася 43 роки тому під час місії «Союз-18-1» з екіпажем у складі Василя Лазарева і Олега Макарова. Їх потрібно було доставити на станцію «Салют-4». Старт ракети відбувся 5 квітня 1975 року та тривав лише 21 хвилину і 27 секунд.

Постановочный обед Путина с «колхозниками» насмешил сеть: Димон давится

На 261-й секунді польоту повинно було статися відділення другого ступеня ракети, але цього не сталося, і почалася «бовтанка». В результаті тоді так само спрацювала автоматична система відділення апарату, що повертається. Він спустився в 829 кілометрах на північ від кордону з Китаєм, а космонавти випробували пікове перевантаження в 20g.

На космодромі повідомили, що вертоліт з главою Роскосмоса Дмитром Рогозіним і екіпажем аварійного корабля вилетіли на Байконур.

Співробітники оперативної групи додали, що звідти екіпаж вирушить в підмосковне «Зоряне містечко». При цьому командира корабля Олексія Овчініна вирішено не госпіталізувати. Уже ввечері він буде вдома.

Нагадаємо, підкорення Марса і заселення Місяця: в NASA оприлюднили детальний план освоєння космосу

Як повідомляла Politeka: Повернення на Місяць: NASA представила грандіозні плани

Також Politeka писала: Космічний бюстгальтер: створений одяг для спорту за технологією NASA