Американська асоціація серця (American Heart Association) відкликала дослідження вартістю 20 млн. доларів, проведене професором медичної школи Університету Каліфорнії Стентоном Гланцем. Вчений стверджував, що вейпінг збільшує частоту серцевих нападів. Проте, як повідомляє USA Today, велика частина досліджених серцевих нападів відбулися до того, як люди почали вживати електронні сигарети.

Дослідження Гланца, опубліковане в Журналі Американської медичної асоціації, стверджувало, що в окремих системах нагрівання тютюну виділяються речовини, характерні для тютюнового диму. Як виявилося пізніше, в даному дослідженні було використане власноруч створене обладнання і скориговані режими використання систем, які суттєво відрізняються від режимів та обладнання, рекомендованих виробником. Згодом і Незалежні дослідження, і дослідження Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США показали зовсім інші результати.

"Багато випадків інфарктів міокарда, які були дослідженні для з’ясування зв'язку між вживанням електронних сигарет і ризиком інфаркту, виникли до того, коли люди почали користуватися електронними сигаретами. Тому, дане дослідження не підтверджується основними даними”, - заявив керівник досліджень щодо зниження шкоди від тютюну Університету Луїсвілля Бред Роду.

Проблема також полягає в тому, що на відкликане дослідження продовжують діяти активні посилання в ЗМІ, новинах та соціальних медіа, дискредитуючи таким чином менш шкідливі альтернативні тютюнові вироби, які надають можливість людям відмовитись від куріння. Тому, якщо ви не курите, то не починайте, якщо курите, то відмовляйтесь, якщо не відмовляєтесь, то змінюйтесь, переходьте на менш шкідливі альтернативи.