Україна прославиться на весь світ, якщо не знайде компроміс з міжнародними інвесторами в зелену енергетику, що матиме негативний вплив на інвестиційний клімат країни.

Про це заявив екс-прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в програмі «Свобода слова» на телеканалі Україна, зазначивши, що окрім закордонних інвесторів можуть постраждати українські.

«Попали не тільки інвестори. Ще 450 мільйонів доларів громадяни України взяли в банках, витягнули свої гроші, побудували зелену енергетику. А зараз їм кажуть: ви знаєте, ми тут так посиділи подумали, ви ж взяли кредити? – взяли, так продавайте квартири, віддавайте тепер ці кредити, – як квартиру?, - А це тепер вже ваші ризики», - розповів Яценюк.

Він додав, що те ж саме відбувається з іноземними інвесторами, які вклали в Україну 10 мільярдів доларів.

«Вони прийняли рішення інвестувати в Україну. 10 мільярдів доларів вкладено. Я вже не кажу, що це екологія, нові технології, про те, що відповідно до угоди з Європейським Союзом у нас обсяг зеленої енергетики повинен бути скільки? – 14% від загального обсягу вироблення. А сьогодні у нас тільки 8%», - уточнив екс-прем’єр-міністр.

За його словами, зараз уряд та міжнародні інвестори зобов’язані знайти компроміс.

«Якщо цей компроміс не буде знайдений, то Україна прославиться на весь світ наступним чином. Вклали гроші, взяли кредити, прийняли закон, прогарантували, а потім сказали: ми вам не будемо нічого платити, банкрутьтесь. Скажіть, який сюди інвестор ще приїде? Ну хто сюди приїде? Хто сюди буде вкладати гроші?», - резюмував Яценюк.

Нагадаємо, 15 травня в Кабінеті міністрів України проходила зустріч голови уряду з гравцями ринку та профільними асоціаціями, які є представниками інвесторів із США, Норвегії, Швеції, Німеччини, Туреччини, Іспанії, Франції та інших країн.

Раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявляла, що найближчим часом Мінекоенерго відновить переговори з інвесторами в проекти відновлюваної енергетики, а міністерство протягом тижня напрацює проект меморандуму для обговорення. Очікується, що в меморандумі будуть прописані умови реструктуризації «зеленого тарифу», будівництва нових станцій та інші положення для сталого розвитку сектору.