Політичний експерт Юрій Райхель розповів, чому політична вісь Москва-Тегеран не дивлячись на всі зусилля Кремля так і не склалася

За його словами, одним з головних перешкод для тісної співпраці виявилося курдське питання.

Експерт упевнений, що курдське питання не менше турбує Тегеран, ніж Анкару.

Сирия: война на два фронта

«При цьому він розпадається на дві частини — сирійську та іракську. Іран не підтримує сирійських курдів, через те, що їх автономія заважає відновленню Сирії в її довоєнних кордонах. Проте, посилення впливу Росії на них теж не дуже влаштовує іранське керівництво», — повідомив Райхель.

Тим часом Райхель зазначив, що протистояння з курдами послаблює Туреччину, зменшує її можливості в Іраку, що не може не бути вигідно Тегерану.

Однак через те, що курди готуються до референдуму щодо незалежністі Іракського Курдистану, і їх бажання підтримує неофіційно Анкара, але категорично заперечує Тегеран.

«Чим сильніше Туреччина втягнеться в протистояння з YPG, тим менше буде підтримувати в русі до незалежності Ербіль — столицю Іракського Курдистану. Все це зав’язується в тугий політичний вузол, який фактично розвалює так не сформовану вісь Москва-Анкара-Тегеран».

Раніше Юрій Райхель розповів, чому політична вісь Москва-Анкара попри всі зусилля Кремля так і не склалася

За його словами, на ребрі Москва-Анкара головним виявився саме курдське питання.

Експерт також вважає, що у війні в Сирії Вашингтон однозначно зробив ставку на сирійських курдів і тому в певному сенсі втратив інтерес до підтримки опозиціонерів на півдні й сході країни.

Джерело: Politeka