Американська компанія Frontier Solutions надіслала виконуючому обов’язки генерального прокурора Республіки Молдова Едуарду Харунжену і прокурору Антикорупційної прокуратури Адріані Бецішор листа, в якому йдеться про початок в США розслідування крадіжки мільярда з молдовських банків. Лист опинився в розпорядженні порталу Agora. Харунжен, коментуючи цю інформацію, сказав, що нічого не знає про розслідування в США.

Лист датований 21 липня і підписаний Джоном Сендвегом, головою компанії Frontier Solutions. Видання пише, що розслідування в США молдовської «крадіжки століття» можна пояснити тим, що для забезпечення вкладів у цих банках Нацбанк видав їм під гарантії уряду близько 13 млрд леїв валютних резервів. Ці резерви країни поповнюються, зокрема коштом  Міжнародного валютного фонду (МВФ). Бюджет МВФ, в свою чергу, на 25-30% співфінансується з федеральних резервів США.

»Мы должны объединиться от Балтийского моря до Каспийского. Создать пояс противостояния Кремлю»

Автори листа, крім того, просять молдовських прокурорів вжити заходів безпеки, щоб Гофман міг продовжити співпрацю з держструктурами США в розслідуванні крадіжки мільярда.

Едуард Харунжен, коментуючи інформацію про лист порталу anticoruptie.md, сказав, що його ніхто не інформував про нібито початок в США слідства у справі про крадіжку мільярда. За словами Харунжена, Генпрокуратура співпрацює в цій справі з правоохоронними органами США.

«Ми провели багато спільних засідань. Припускаю, що слідство могли розпочати на основі запиту молдовської сторони, надісланого в США ще минулого році», — сказав Харунжен, додавши, що так чинять багато країн (починають своє розслідування), коли у них запитують інформацію.

Компанія Frontier Solutions представляє в США інтереси екс-співробітника Наццентру з боротьби з корупцією Михайла Гофмана. Про це Гофман два тижні тому повідомив NM, після того як стало відомо, що він виїхав в США. Тоді ж Гофман повідомив, що керівник компанії Джон Сандвіг надіслав Едуарду Харунжену і Адріані Бецішор (веде справи про махінації в банках) листа, в якому йдеться про те, що Михайло Гофман прилетів до США у зв’язку з його роботою із американським урядом. Деталі цієї співпраці в листі не розкривають. Справжність листа, наданого NM Гофманом, в Frontier Solutions підтвердили.

Як писала Politeka, політтехнолог Ростислав Мартинюк на своїй сторінці в Facebook прокоментував реакцію декількох держав на переворот у Туреччині. Він розповів, що Румунія і Молдова в зв’язку з подіями в Туреччині стали посилено готуватися до провокацій і вивели на вулицю безліч поліцейських.

«Не знаю як в Україні, а в Румунії та Молдові шурхіт як напередодні війни. У Кишиневі екстрене засідання уряду, на вулицях дефілюють поліцейські, посольства посилено охороняють», – пише політтехнолог.