На Чорнобильській атомній електростанції в 1986 році відбувся не тепловий, а невеликий ядерний вибух потужністю близько 75 тонн в тротиловому еквіваленті

До такого висновку прийшли шведські вчені.

В результаті невдалого експерименту на ЧАЕС вночі 26 квітня 1986 року потужність реактора підскочила з 0,2 до 320 гігават, після чого сталося вибухове руйнування оболонки активної зони.

Як відзначають вчені, більшість свідків говорять про два потужних вибухи.

Класична версія подій пояснює перший вибух тим, що вода із системи охолодження випарувалася і зруйнувала труби, після чого потрапила на вкрай гарячу цирконієву оболонку ТВЕЛів. Внаслідок утворився водень, який вибухнув при взаємодії з киснем. Група шведських вчених засумнівалася в тому, що цей вибух — перший — був тепловим. Вони пишуть, що насправді це був міні-ядерний вибух.

Вчені стверджують, через декілька днів після аварії радянські радіофізики відзначили ненормальну активність ізотопів ксенону-133 в рідкому ксеноні, який отримували на фабриці зі зрідження повітря в Череповці (близько 1 тис км від ЧАЕС). Співвідношення активностей ізотопів 133Xe / 133mXe склало близько години дня 29 квітня близько 44,5 ± 5,5.

Комп’ютерне моделювання на програмі Xebate показало, що це з високою ймовірністю наслідок витоку саме після ядерного вибуху.

Крім того, дослідники зі Швеції провели моделювання погодних умов в ті дні, використовуючи нові тривимірні кліматичні дані та сучасні алгоритми розрахунку руху повітряних мас. Було проведено моделювання розльоту ізотопів ксенону для 17 різних висот викиду в атмосферу — від нуля до 8 км.

Як з’ясувалося, зафіксовані в Череповці рівні активності ізотопів ксенону пояснюють припущення, що викинуті радіонукліди піднялися на висоту близько 3 км. Таку висоту викиду, на думку вчених, міг забезпечити 75-тонний в тротиловому еквіваленті ядерний вибух, про який йде мова у дослідженні.

«Сценарій підтверджується знищенням нижньої кришки реакторного блоку, сейсмічними виявленнями, включаючи звук, приблизно в 100 км від реактора і свідченнями очевидців про блакитне світіння через декілька секунд після першого вибуху, які не можуть бути пояснені будь-яким іншим процесом, ніж ядерний вибух» , — підсумували шведські вчені.

Нагадаємо, як писала раніше Politeka, через 31 рік після вибуху на ЧАЕС зона відчуження перетворилася на рай для тварин. А Фонд держмайна має намір віддати частину території АЕС в довгострокову оренду — під розміщення сонячної електростанції.

За матеріалами Nuclear Technology