Вчені з’ясували, що прийом аспірину може знизити ризик розвитку небезпечної хвороби

Ацетилсаліцилова кислота використовується для профілактики ряду захворювань, а нові дослідження доводять її феноменальну користь для запобігання ризику раку печінки, повідомляє Хвиля

Дослідження вчених з Гарвардського університету (США) доводять, що регулярне використання аспірину може знизити ризик розвитку первинного раку печінки — гепатоцелюлярної карциноми — від 49% до 59%. Нові спостереження також вперше визначили «правильну» дозування, повідомляється на сайті університету.

Використання аспірину вже рекомендується для профілактики серцево-судинних захворювань і колоректального раку у деяких груп дорослих пацієнтів. Тепер вчені додали до списку рак печінки.

Аналіз двох довгострокових епідеміологічних досліджень і дані 133 тисяч учасників довели, що регулярне використання аспірину знижує ризик розвитку гепатоцелюлярної карциноми — другий причини смертності від раку в світі — на 49%.

Цьому сприяло використання двох або більше таблеток по 325 мг на тиждень протягом п’яти і більше років.

Команда також виявила, що поступове збільшення дози і тривалості прийому також знижувало ризик розвитку гепатоцелюлярної карциноми. У цьому випадку ризик був знижений вже на 59%.

Вчені все ж попереджають, що регулярне використання аспірину пов’язане з ризиком збільшення кровотеч, тому наступний кроком буде вивчення його впливу на групи пацієнтів з встановленими захворюваннями печінки, які є доведеними факторами ризику розвитку раку печінки.

«Поки що рано однозначно стверджувати нові методи профілактики гепатоцелюлярної карциноми на основі аспірину, проте доведені механізми, що лежать в основі цих позитивних ефектів, допоможуть виявити нові стратегії профілактики цього поширеного виду онкології», — зазначає старший автор досліджень Ендрю Чен.

Нагадаємо, як аспірин впливає на здоров’я: правда і міфи

Як повідомляла Politeka, регулярний прийом аспірину викликає небезпечну хворобу: що важливо знати

Також Politeka писала, що небезпечно для життя: які ліки не можна змішувати