В Україні батьки зобов’язані цілком і повністю ділити додаткові витрати на дітей, навіть якщо вони знаходяться в розлученні і одна зі сторін сплачує аліменти

Так, розглядаючи справу №6-1489цс17, Верховний суд відніс щодо додаткових витрат вартість лікування дитини і розвитку її здібностей.

Для неплательщиков алиментов придумали новую кару

«На жаль, з нашого батька складно отримати хоч копійку зайву до стандартних аліментів. Особливо, якщо ці аліменти довелося вибивати з тата або мами в ході судового процесу і їх сума згодом була закріплена в постанові. Вони вважають, що призначена виплата повинна покривати все: і харчування, і одяг, і навчання, і інші витрати.

Проте ВСУ у своїй правовій позиції пояснив, що батько, який виховує дитину може окремо вимагати виплат на лікування, якщо воно було потрібно, і окремо — на розвиток сина. Це може бути і плавання, і музична школа, і будь-які гуртки. Для підтвердження витрат досить надати копії рахунків і всіх чеків. Ці витрати повинні бути розділені порівну між обома батьками», — пояснив юрист.

На думку юриста, в Україні активно зростає кількість судових суперечок між розведеними батьками.

«Чим гірше добробут людей, тим частіше вони намагаються економити на всьому. І, на жаль, на дітях в тому числі. Тому збільшується число позовів на предмет аліментів і додаткових виплат на утримання дітей», — резюмував Кравець.

Нагадаємо, як писала раніше Politeka, Верховна Рада України від 16 листопада 236-ма голосами депутатів прийняла в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за несплату аліментів.