Про користь і шкоду кави сперечаються давно. Ми підкажемо, як пити каву з користю для здоров’я

У правильних дозах і правильно приготований кави знижує ризик розвитку діабету, заряджає енергією і збагачує антиоксидантами. Щоб отримати максимум користі, кава слід правильно пити.

1. Не пийте натщесерце

Після пробудження потрібно пити воду з лимоном, а не міцну каву (якщо ще і з сигаретою). Запам’ятайте просту формулу — вода з лимоном, через 10 хвилин сніданок, через півгодини кави. Кофеїн, що міститься в каві подразнює стінки шлунка і викликає печію. Також кава містить гіркоти, які мають жовчогінну дію. Жовч потрібна нашому організму для того, щоб полегшити процес травлення, а навіщо її виділяти якщо нічого переварювати?

2. Заварюйте кави

Якщо ви часто п’єте каву, подбайте про його якість. Купуйте хороші сорти в зернах, потім самостійно перемелювати його і заварюйте в турці.

3. Уникайте добавок

Якщо вам не подобається гіркоту напою, 1 ч. Л. цукру в каві буде досить. Не варто додавати вершки і солодкі сиропи, вони не тільки калорійні, але ще і шкідливі — речовини, які в них містяться погано відбиваються на нашій системі травлення.

4. Спеції

Краще додати в каву спеції. Найбільш підходящі — кориця і кардамон. Крім додаткового смаку і аромату, вони підсилюють антиоксидантні властивості кави. Щоб збагатити організм Омега-3 жирними кислотами, додайте в каву кілька крапель кокосового масла. Вийде смачно і корисно.

5. Кількість і час

Не зловживайте навіть висококласним кави. 2 чашки в день — оптимальна кількість. Варто припинити пити каву після полудня, це не тільки не додасть енергії, а й забере її і вплине на якість сну. Якщо хочеться побалувати себе після полудня, зробіть вибір на користь цикорію або какао.

6. Кава з молоком

Напевно, любителям кавового напою буде прикро почути, що від кави з молоком нітрохи не більше користі, ніж від кави без молока, але це факт. Сприятливий вплив кави на організм обумовлено наявністю ряду таких біологічно активних компонентів, як:

  • тонізуючі і дубильні речовини
  • органічні кислоти
  • мікроелементи (залізо, кальцій, фтор)
  • антиоксиданти

Завдяки цьому кава надає збудливу дію на нервову систему людини, підвищує його працездатність, позбавляє від апатії, млявості і сонливості, сприяє концентрації уваги, гарній роботі органів травлення.

Каменских перекрасилась в блондинку: первое видео в новом образе

А через те, що цей кавовий напій багатий антиоксидантами, споживання кави знижує ризик розвитку багатьох хвороб:

  • мочекам’яна хвороба
  • цукровий діабет 2-го типу
  • ряд захворювань, пов’язаних з природними віковими змінами психіки (наприклад, хвороба Паркінсона і Альцгеймера)
  • інфаркт міокарда

7. Кава рекомендується пити невеликими порціями

Для стимулюючого впливу кави на мозок досить невеликий чашечки міцного еспресо. Кількість порцій кави не повинна перевищувати трьох-п’яти в день. Це дозволить підбадьорити організм протягом дня і не завдасть шкоди здоров’ю.

8. Воду потрібно пити перед кави.

Можна випити води перед чашкою кави, щоб промити смакові рецептори і сповна насолодитися напоєм.

9. Не пийте на ніч

  • насправді енергії не додалося якщо випити кави на ніч. Втома зачаїлася і продовжує накопичуватися. При надмірному споживанні кофеїну настає виснаження організму
  • часте штучне вплив на аденозинові рецептори збільшує їх кількість. Почуття втоми виникатиме все частіше, кофеїну знадобиться більше. Порочне коло замикається, і розвивається залежність.

Нагадаємо, про чай з молоком: чому цей напій шкідливий для здоров’я.

Як повідомляла Politeka, що дешевий чай корисніший дорогого: висновки вчених приголомшили покупців.

Також Politeka писала, про небезпечні хвороби, які викликає чай.