Новий винахід допомагає людям по усьому світу засинати спокійно

Обтяжені ковдри стали завойовувати в світі все більшої популярності. Сучасна постільна приналежність вже успішно застосовується для лікування депресії, безсоння і навіть тривожних станів у дітей з синдромом Аспергера, аутизмом та СДУГ. Яким же чином новий винахід допомагає людям справлятися зі стресовими ситуаціями і порушеннями сну?

В основі створення утяжеленного ковдри лежить так звана «обтискна машина», придумана американським професором Темпл Грендін, яка сама страждає аутизмом.

Ковдри виготовляють з бавовни, флісу і фланелі і заповнюють пластиковими гранулами на зразок тих, які використовуються для виробництва м’яких іграшок. Його вага може коливатися від 7 до 14 кг.

Сховавшись утяжеленним ковдрою, людина відчуває, ніби його зверху придавив гігантський ведмідь. Саме таке відчуття і надає користь — воно рівноцінно ефекту глибокого масажу або міцних обіймів.

Сильний тиск на тіло стимулює виділення серотоніну і дофаміну — двох нейротрансмітерів, які, як правило, змушують людей відчувати себе більш розслабленими.

До такого висновку прийшла група шведських вчених з Інституту неврології і фізіології в Гетеборзі, опублікувавши результати свого дослідження в журналі Journal of Sleep Medicine & Disorders.

Багато людей з порушеннями сенсорної обробки інформації є надчуттєвими до найлегшим дотиків, відзначають фахівці. Сильне ж тиск, навпаки, надає на них заспокійливу дію. Організм отримує сигнал до відпочинку — і людина засинає.

Хоча обтяжені ковдри вже показали позитивний ефект у зниженні почуття тривоги і боротьбі з безсонням, вчені стверджують, що ще існує потреба в систематичних дослідженнях потенціалу ковдр для лікування порушень сну, особливо для дорослих.

Нагадаємо, дефіцит сну у жінок може довести до інвалідності

Як повідомляла Politeka, хімія відносин і здоровий сон: є п’ять причин повністю роздягтися на ніч

Також Politeka писала, що можна підбадьоритися за 20 хвилин за допомогою сну: розкрита проста хитрість