Лікарі радять не відмовлятися від холодного душу навіть взимку

У холодну пору року ідея прийняти холодний душ звучить уже не так здорово, як влітку. Але, повірте, відмовлятися від цього не варто. Сучасне, розраховане на комфорт суспільство, занадто розслабило людину, прибравши за дужки багато важливих для здоров’я процедур. Ми розповімо, чому саме варто потерпіти холодну воду.

Поліпшення кровообігу

Холодний душ збільшує швидкість кровотоку через тіло. Душ стає якимось стороннім насосом, який стимулює до роботи вашу кровоносну систему. Це дуже корисно для серцево-судинної системи, до того ж, може стати фактором зупинки для багатьох хвороб – варикозного розширення вен, наприклад. Ранковий холодний душ робить вас більш пильним, що важливо в постійно стресових умовах мегаполісу.

Антидепресант

Дослідження Американської Асоціації Здоров’я, проведене ще в 2008 році, охарактеризувало холодний душ як «потенційний руйнівник клінічної депресії». Вчені відштовхувалися (теорія, в результаті, знайшла підтвердження) від зайвого комфорту, до якого не пристосоване людське тіло.

Без звичного стресу людське тіло просто деградує

За відсутності звичних фізіологічних стресів, якими тисячоліттями привчала нас природа до планети, мозок просто перестає функціонувати адекватно. Подумайте про це наступного разу, перед тим як відкласти холодний душ «на понеділок».

Здоров’я шкіри і волосся

Гаряча вода розширює пори шкіри, куди, потім, потрапляє будь-яка гидота. А якщо мова йде про шкіру голови – то фолікули волосся під впливом гарячої води починають поступово випадати.

Досягнення

Недавнє дослідження, результати якого були опубліковані в Американському журналі фізіології, підтвердило, що спортсмени, які приймають після тренування холодний душ, досягають більшого.

Хочеш показати кращий результат на біговій доріжці? Приймай холодний душ.

Холодна вода стимулює втомлені м’язи, адаптуючи їх до наступних навантажень. Правда, щоб подібна практика була по-справжньому продуктивною, займатися цим потрібно після кожного тренування.

Душевна зібраність

Варто визнати – рішення відкрити кран холодної води на повну вимагає чималої рішучості. Як і будь-яка інша стресова ситуація, вона тренує силу волі. Тобто кожний ранок звичка постояти три-п’ять хвилин під холодним душем цілком здатна, в перспективі, зробити вас більш сильним ментально.

Нагадаємо, як почати ранок правильно: 5 обов’язкових вправ

Як повідомляла Politeka, можна навчитися прокидатися до світанку: 10 корисних порад

Також Politeka писала, що заважає нам схуднути: шкідливі ранкові звички