Вчені на чолі з доктором-трихологом дослідили явище ранньої появи сивого волосся

Дослідники стверджують, що рання сивина зовсім не є ознакою швидкого наближення старості, а навіть навпаки, сигналізує про хороше здоров’я людини і, отже, довголіття.

женщина волосы

Американський лікар-трихолог Джо Чінкотта очолив експеримент, в якому взяли участь тисячі добровольців. Вчені та лікарі стежили за харчуванням, способом життя, кількістю напруги і стресу, кольором шкіри, станом волосся і т.д. у випробовуваних.

Виявилося, що стрес абсолютно не грає ролі в раптовій появі сивини у людини. Вираз «посивів за одну ніч» — не більше ніж метафора, тому що частина піддослідних переживали важкий стрес в житті, розставання з близькою людиною, втрату бізнесу і навіть смерть близької людини. Ні у кого з них не з’явилося і не додалося срібних ниток у волоссі.

Також цікавим відкриттям вчених стало те, що за колір волосся відповідає речовина глутатіон, яка виробляється тільки організмом людини. За своїми властивостями вона схожа на антиоксидант і її не можна отримати або синтезувати поза людським організмом. Брак глутатіону призводить до серйозних захворювань серця, в окремих випадках навіть до онкології. Вироблення цього антиоксиданту знижується з віком.

седина

Таким чином, поява сивини означає, що організм не використовує цінну речовину глутатіон на підтримку їх кольору, а направляє його ресурси на інші більш важливі життєві процеси. Пігментація волосся таким важливим процесом не є, тому слід просто легше ставитися до неприємності у вигляді появи сивого волосся.

Тим паче, що сиве волосся ніяк не пов’язане із процесами старіння організму: зморшками, станом внутрішніх органів, уповільненням обміну речовин і т.д.

Нагадаємо про цінні поради, які допоможуть продовжити життя.

Вчені довели, що відмова від куріння збільшує життя, навіть якщо людина кинула палити у віці 65 років. А якщо кинути курити в 25 років, то тривалість життя збільшиться на цілих п’ятнадцять років.

Як повідомляла Politeka, довгожителі розкрили секрет, як дожити до 100 років: це треба знати кожному

Також Politeka писала, що він вчить студентів і ходить пішки: 99-річний український лікар поділився своїм секретом молодості