Українська біологиня розповіла, чи снують ліки, здатні зміцнити імунну систему організму

Таблеток, що налаштують мережу імунітету на те, щоб стати сильнішою, не існує. Біологиня Дар’я Озерна пояснила, як можна зміцнити імунітет.

За її словами, імуномодулятори застосовують у випадку імунодефіцитів за призначенням лікаря, коли знають, що це точно не нашкодить. Стимулювати імунну систему не варто, бо це може призвести до аутоімунних хвороб. Препарати, що обіцяють захистити від грипу не мають клінічної ефективності.

Чи існують препарати, що можуть створити «щит»?

Вакцина від грипу, що робиться щороку. Її треба робити всім, а особливо маленьким дітям, вагітним жінкам, людям, старшим 60 років, людям, які мають проблеми із серцем та тим, хто працює в місцях скупчення людей. Вакцинація від грипу діє не на 100%, але вона захищає від грипу і його ускладнень.

Що таке імунітет? Никитюк похвасталась дорогим автомобилем: «Просто гоняет понты», фото

Це різні клітини (кожна клітина відрізняється і формою, і сутністю, і роллю), це різні молекули, що виділяють клітини, ці молекули циркулюють з кров’ю. Клітини розташовані в легенях, в шкірі, в кишківнику, в печінці, в лімфатичних вузлах, вони циркулюють кров’ю, вони є в мозку. Тобто це дуже розгалужена мережа «агентури», що усюди розставлена та у якої є «суперзброя». Є вроджений імунітет і набутий (це наслідок вакцинації, брудних рук, копирсання дітей в багнюці, цілування котів і собак, всіх пережитих хвороб). Деякі хвороби треба миттєво знищити, бо ми їх не здолаємо природними силами. Це, наприклад, дифтерія.

Як підтримати імунітет?

Вчасно лягати спати. Для кожної людини норма різна. Коли ви починаєте мерзнути й засинати, треба лягати. Спати потрібно хоча б 7,5 годин. Більшість людей хоче спати об 11 вечора, а вставати о 7 ранку, хоча є винятки та випадки, коли люди зсувають цей режим.

Приймати контрастний душ або закінчити душ прохолодною водою. Це добре впливає на вроджений імунітет.

Їсти моркву з олією чи сметаною. Бажано їсти це щодня. Я всіх агітую їсти моркву, сметану та курячі яйця.

Обійматися, зокрема з тваринками. У нас виділяються невеликі дози окситоцину, знижується рівень кортизолу, який шкодить імунітету, особливо якщо ми систематично перебуваємо в стані стресу.

Медитація. Доведено, що на стан імунної системи добре впливає, коли ми ні про що не думаємо, «провітрюємо мозок». Ми теж знижуємо таким чином рівень тривожності.

Нагадаємо, лікарі назвали продукти, які найкраще захищають імунітет: “їжте щодня”

Як повідомляла Politeka, як захиститися від вірусів в дорозі: прості правила

Також Politeka писала, що лікар розповіла про наслідки різких похолодань: хто постраждає найбільше

Источник: Громадське радіо